Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
SIVA Åse og AC 2

10 nye år og 70 millioner kroner

Gründere med gode ideer og innovative selskap som vil trygge startfasen med kompetanse, nettverk og kapital, har nå en langsiktig partner og adresse å gå til. Validé og Validé Haugesundregionen skal drifte inkubatortjenester i Rogaland i 10 nye år.

I en inkubator rigger vi innovative selskaper for vekst. Det gjør vi ved å by på forretningskompetanse via ulike vekstprogram, og at gründerteam får en-til-en-rådgivning i startfasen. Vi har et stort og nyttig nettverk innen industri, akademia og næringsliv som gründerne får bistand i fra, og via Validé og Validé Haugesundregionen er det kort vei til tidligfase-kapital og investorer.

Topp score og fornyet tillit
Det er Siva (Selskapet for industrivekst) og Rogaland fylkeskommune som gir Validé og Validé Haugesundregionen 10 nye år, og 70+ millioner kroner til å drifte en av Norges beste inkubatorer. Siva har gitt inkubatormiljøet nord og sør i fylket sin faglige vurdering av fellessøknaden der planer for framtiden vekter mye mer enn historiske resultat. Rogaland fylkeskommune kvitterer ut med å gi innovasjonsmiljøene tillit til videre drift for å bygge nytt, kunnskapsbasert og bærekraftig næringsliv i hele fylket.

Kriteriene Siva har vurdert Validé/Validé Haugesundregionen sin søknad og 45 andre, handler om målsetting, leveranser, kompetanse, økosystem, handlingsplan og økonomi. På de fleste av disse parameterne får Validé topp score, og rangeres til slutt som den fjerde beste av totalt 46 søknader, fra hele landet.

Dette skriver Siva:
- Validé sin søknad scorer svært godt på eierskap, ledelse, bemanning og flerfunksjonalitet. Beskrivelsene av kompetanseleveranser, nettverkstjenester og kapitaltjenester er svært gode, og også hvordan aktivitetene bidrar til å oppnå fylkeskommunen og nasjonale næringsstrategier. Søknaden gir en god beskrivelse av selskapets økosystem, og hvordan dette økosystemet bidrar inn til inkubatorens arbeid.

... og fylkeskommunen:
Det er Rogaland fylkeskommune som tildeler selve oppdraget og pengene:
-Søknaden fra inkubatorselskapet Validé AS er av Siva vurdert helt i toppsjiktet av til sammen 46 innleverte søknader til det nasjonale inkubasjonsprogrammet. Validé drifter dermed et økosystem for innovasjon på nasjonalt elitenivå. Validé bistår regionale gründere med kompetanse, nettverk og kapital, og vil tilby inkubasjonsprogram i store deler av Rogaland. Et komplett økosystem for Innovasjon med fokus på bærekraftig verdiskaping er viktig for gründere og for næringslivet vårt, sier Marianne Chesak (Ap), fylkesordfører i Rogaland.

LES MER FRA SIVA: Bedrifter over hele landet får tilgang til nettverk og mer kompetanse

Satser i nord-fylket
-10 nye år betyr at vi i nordfylket kan satse på enda flere innovative bedrifter og kapitalinnhenting. Årlig tar vi opp ca 10 nye bedrifter i inkubatoren, og vi har mellom 15 og 20 bedrifter i inkubatoren til enhver tid som henter inn mange millioner i privat og offentlig kapital. Vi er svært glade for at Siva og Rogaland fylkeskommune gir oss tillit til å fortsette det gode arbeidet, og at vi kan sette fart med å skalere bedrifter, sier Åse Samdal, daglig leder i Validé Haugesundregionen.

I fellessøknaden har innovasjonsmiljøene særlig vektlagt satsing på vekst og internasjonalisering for de beste selskapene, og å gi gründere bærekraftkompetanse.

-Pengene fra Siva og Rogaland fylkeskommune er grunnmuren for inkubatortjenestene våre de neste 10 årene. Samtidig er det en solid annerkjennelse av det vi har skapt gjennom mange år. Det viser høy tillit til at våre metoder, nettverk og tidligfase kapital bygger det regionale næringslivet med gode, bærekraftige løsninger og viktige arbeidsplasser, sier Samdal.

Siva tildeling Anne Cathrin Østebø og Åse Tveit Samdal

I ELITEN: Anne Cathrin Østebø og Åse Tveit Samdal leder inkubatorene i Rogaland på nasjonalt elitenivå. Validé og Validé Haugesundregionen er tildelt oppdraget om å drive inkubator i 10 nye år.

Inkubator i 30 år
Validé har driftet inkubator i snart 30 år. Årlig valideres rundt 500 ideer, og rundt 100 gründere og selskaper går vi videre med i ett eller flere utviklingsprogram. Ca 50 selskaps tas opp i inkubatoren for rådgivning og vekst og ca 10-15 får investering fra Validé. Disse selskapene igjen henter inn mange, mange millioner kroner fra offentlig og privat kapital som betyr nye løsninger i markedet og strålende, flotte arbeidsplasser.

10 nye år og full oppslutning fra Siva og fylkeskommunen for ambisjonene om å løfte enda flere ideer, gründerteam og selskap ut i verden, er særdeles gledelig.

-Vi posisjonerer oss nå for å skalere enda flere bedrifter til internasjonal vekst. Inkubatorens kjernekompetanse er alltid validering av nye ideer, tilby forretningskompetanse via programmene våre, gi mulighet for finansiering via tidligfase kapital og nettverk, men nå øker vi ambisjonene om at enda flere skal nå lenger enn langt. Det setter rogalandsk innovasjonskraft og kompetanse på kartet, sier Anne Cathrin Østebø, daglig leder i Validé AS.

Fra Rogaland til verden
Hundrevis av nyskapende gründere og bedrifter har fått bistand av Validé i startfasen. Flere av disse løser virkelig store, globale problem. Derfor er det nyttig å satse sterkere på internasjonalisering.

Selskaper som bioteknologiselskapet Alginor og batteribedriften Beyonder er eksempler på startups som har jobbet knallhardt med å utvikle banebrytende teknologi og etablere en lokal produksjonslinje. Det har tatt flere år. Nå står de terskelen til nasjonal og internasjonal vekst.

Saferock bærekraftsløfte gobal løsning for CO2 utslipp fra betongindustrien

GLOBAL CO2-LØSNINGEN: Saferock er en startup med en løsning for betongindustrien som løser CO2-utslippet fra denne bransjen. Sementproduksjon er i dag den fjerde største enkeltkilden til CO2-utslipp, globalt. Stor potensiale fra en liten bedrift født ut av forskning fra Universitetet i Stavanger og med bistand fra Validé. (Foto: Hilde Garlid)

Selskaper som faktasjekker-algoritmene i Factiverse og klimavennlig-betongprodusent Saferock er eksempler på startups spunnet ut av forskningsmiljø på Universitetet i Stavanger som løser giga-globale problem. Lykkes disse internasjonalt, vil både demokratiet og atmosfæren få bedre klima.

Selskaper som haisikringsløsningen til Salarsafe og drone-snifferen til NUaer er helt ferske stjerner på startuphimmelen. Disse har stort potensiale til å nå nasjonalt og internasjonalt med sine supersmarte løsninger som trygger både hav og luft.

I år ble også gründer Vibeke Vestre i selskapet Sky of Home en nytent stjerne på tech-himmelen ved å bli kåret som «Top 50 Women in Tech 2022» av Abelia.

Sky of Home Vibeke Vestre

TECH-WOMAN OF THE YEAR: Vibeke Vestre har gründet tech-selskapet Sky Home sammen med datteren Alexandra Germyn. Vestre ble kåret til årets topp 50-tech kvinner i 2022 av Abelia. (Foto: Hilde Garlid)

Alle disse, og hundrevis til, er det Validé og Validé Haugesundregionen er til for å hjelpe opp av den krevende startgropa. I tidlig fase skal teknologi testes, markedspotensial undersøkes, løsninger gjøres kjent og synlig og kapital skal hentes. Svært få investorer og næringsutviklere tørr å bruke penger på ideer, men Validé er til for å våge.

Vi har fått 10 nye år med tillit. Den skal vi vise oss verdig.

Siva Kristin Eriksen og Randi Torvik

TAKKER FOR TILLITEN: Siva gir Validé og Validé Haugesundregionen topp score og 10 nye år. Her er Siva representert ved direktør for Innovasjon, Kristin Eriksen (t.v.), og fagleder for team inkubator og næringshage, Randi Torvik. (Foto: Siva)