Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
ITSAG Demo Day 2024 4

13 lovende selskap fra ITSA Growth

13 solide vekstselskap leverte 13 kruttsterke presentasjoner på sin DemoDay. Foran fullsatt sal med investorer og partnere, satte de et verdig punktum for Validé sitt femte, og trolig beste, ITSA Growth program.

Validé har sjelden hatt en så lovende samling av deltakere som i kull 5. Problemene de løser er høyst reelle, løsningene deres er unike, smarte og brukervennlige og vekstpotensialet er nasjonalt og internasjonalt.

Så hvem er de?
La oss starte med de tre som DemoDay-publikummet har aller størst tro på.

BOTanist AS: Har utviklet en jordsensor som gjør at behovet for vanning, gjødsling og annen jordforbedring blir mer presis. Det gir en stor gevinst for landbruket, både økonomisk og for jordsmonnet.
- Jordbruk står for 10% av alle klimautslipp, og 70% av alt vannforbruk på kloden. Overforbruk av vann og gjødsel reduserer vekst, øker klimautslipp og gir dårligere jordkvalitet. Satelitter og droner som gjør dette i dag, leverer først bilder når skadene er synlige. Da er det strengt tatt for sent. Vi lager verdens første løsning som distribuerer sensorikk i nettverk slik at bønder reduserer kostnader og øker verdien av avlingene. Spania er vårt første marked. De har vanningsanlegg til frukt- og vingårder som kombineres med våre jordsensorer, sier Jonathan Eide, gründer og CEO/CTO i BOTanist.

Canetic AS: Da strømprisene gikk til værs i 2022, og motstanden mot vindkraftanlegg på land økte, bygget Steinar Vigdel Kolnes sin egen vindturbin som produserer nærstrøm.

-Vår løsning er en 9 meter høye, vertikale vindturbiner. Vingene er laget i tre, og vi sikter mot gårdsbruk i første omgang. Vår løsning produserer mest strøm når du faktisk trenger det; når det er kaldt, vindfullt og mørkt. Vi vet at pris trumfer miljø. Vi produserer energi til 70 øre pr kW. Vindturbinene leveres i flatpakke, via Felleskjøpet, sier Steinar Kolnes.

Carnetic har i 1,5 år hatt en pilotturbin svivende på Sola. De har solgt 10 turbiner til nå, og har målsetting om å selge 500 turbiner neste år.

Steinar Kolnes i Carnetic ITSA Growth DemoDay 2024

NÆRSTRØM: Steinar Vigdel Kolnes, CEO i Carnetic AS, har utviklet en vertikal vindmølle som produserer nærstrøm til gårdsbruk eller fra industritak. (Foto: Hilde Garlid)Barde Software AS: Jobber du i luftfart er «flåtestyring» en innarbeidet metode for å organisere utstyr og folk. Rette maskiner på rett plass til rett tid, med det rette teamet og kunnskap om hva som skal vedlikeholdes når og hvor. Slik er det ikke i dagens entreprenørbransje.

-Anleggsbransjen styres ganske så manuelt. Det er telefon, excel, Facebookgrupper og til og med Snapchat. Bransjen kjemper mot nedetid på utstyr og ulykker, og jobben blir ikke enklere med press på rapportering og bærekraft. Barde sin flåtestyring, overførere prinsipper fra luftfarten om oppetid og sikkerhet, sier Kristian Eliassen, daglig leder i Barde.

Teamet har utviklet en software som kan kobles til eksisterende system, og som bruker geodata til å lokalisere maskinparken.

-Vi er godt i gang. Vi har software hos kunder som TS Stangeland Maskin og Risa. Maskinførerne legger inn sine aktiviteter, og flåten styres fra kontoret. Kundene våre sier vi samler funksjoner som økonomisjef, administrasjon og vaktmester i ett system, sier Eliassen. Norge er Barde sitt førstemarked, med ca 200 bedrifter i segmentet hvor de ønsker å levere.

Eivind Egeland Olsen, Nysnø Klimainvesteringer og Kristian Eliassen Bardee

VINNER: Selskapet Barde var blant publikumsfavorittene på ITSA Growth DemoDay. Kristian Eliassen fra Barde (t.h) fikk gratulasjoner av Eivind Egeland Olsen, fra Nysnø Klimainvesteringer (t.v) . Han var en del av juryen til årets DemoDay. (Foto: Hilde Garlid)


Anti-Diet AS: Å gå ned i vekt er ingen quick fix, men Carl HB Haukås i Anti-Diet kombinerer en smart badevekt som måler kroppssammensetning med en AI-trent ernæringsfysiolog og personlig trener til å treffe bedre på individ og motivasjon.

-Overvekt er et giga-helseproblem, og et stort marked hvor det tilbys diverse kurer og råd. Vi snevrer i starten inn vårt marked til de helsebevisste. Anti-Diet gir dem personlige råd til en fin pris, sier Haukås.

Daniel Haukås i Anti Diet ITSA Growth DemoDay 2024

VEKTKONTROLL: Carl HB Haukås fra Anti-Diet bruker smartvekt og AI til å gi personlig oppfølging til dem som ønsker å gå ned i vekt (Foto: Hilde Garlid)

Capsulate: I 16 år har Victor Havik jobbet med innkjøp. - Ganske raskt ble jeg spesialist på å gjøre manuelle og repetitive oppgaver. Det gjør jeg fortsatt. Store innkjøpsprosesser er dyrt og tidkrevende. Med ESG-krav på toppen, kommer prosessene til å gå enda tregere, sier Havik

Capsulate Software bruker AI til å speede opp de gjentakende prosessene.

Exposer AS: Utvikler informasjonsskjermsystem som gjør det enklere å bytte og administrere innhold på skjermene. - Problemet med infoskjermer er at de ikke blir oppdatert. Til slutt blir de bare slått av, sier Daniel Storjordet i selskapet Exposer.

De er en utfordrer i infoskjermmarkedet, med over 100 kunder; blant dem store selskap som Veidekke og Altibox i Norge og internasjonale partnere. -Vi malstyrer innholdet, og gjør det enklere for mange flere å bruke dem, sier Storjordet.

NordicDx AS: «Diagnose på ett blunk», lover Tommy Selnes i NordicDX. -En av mange tidkrevende og kostbare utfordringer i helsevesenet i dag, er feile innleggelser.

- Vårt mål er å teste pasienter og analysere testene der de er, for så å vurdere videre ambulanse, innleggelse eller behandling. Vår diagnoseboks avlaster helsevesenet, og gjør at vi får mer ut av helsekronene, sier Selnes.

Boksen til NordicDx var i flittig bruk under corona, men selskapet sier de kan lese av og analysere en rekke andre tester som i dag gjøres med spytt eller blodprøver.

-Vi har et pilotprosjekt med HelseVest og SUS, sier Selnes, som sier at helsepersonell i hjemmetjenesten skal kunne håndtere denne. - Sykehuset sin tester koster 100.000 kroner for hver test. Vår koster 1000 kroner, sier Selnes.


Nordic DX Tommy Selnes ITSA Growth Demoday 2024

HELSESTARTUP: NordicDX vil effektivisere analysearbeidet fra blodprøver og andre tester med sin «diagnose på boks» Tommy Selnes er daglig leder, her i prat med Ivan Torrijos og Kari Birgitte Wiig, begge forretningsutviklere i Validé (Foto: Hilde Garlid)


Shiftr: Elektriske hurtigbåter er på vei inn i markedet, men problemet med dagens el-båter er at de ligger til lading 1/3 av døgnet. Shiftr har utviklet batteribytte for hurtigbåter. Selskapet er en spin-off fra fergeselskapet Norled. -Det tar 3-5 minutter å bytte batteri mens båten ligger til kai og tar passasjerer av og på. Med å «kun» bytte batteri, kan vi også bygge om eksisterende dieselbåter til batteribåter, sier Karolina Adolfsson, daglig leder i Shiftr. Selskapet har 7 batteribokser i markedet, og ser Norge, EU og USA som marked.

Aurora Aastad Stas.app ITSA Growth DemoDay

GAVEPAR: Pål og Aurora Aastad er ekteparet som har utviklet en app for å koble pengegaver til store anledninger med ønskelister. (Foto: Hilde Garlid)

STAS.app: Pengegaver er den raske men kalde løsningen til å store anledninger, men kan det gjøres mer personlig og at gaven din går til noe jubilanten virkelig ønsker seg? Ja, mener Aurora og Pål Aastad som har utviklet en app for å koble ønsker med gjester. -Gjestene velger hva de vil gi, og hvor mye og vi tilpasser gaver uten å miste den personlige touchen. Gaver er big business. I Norge bruker vi ca 37 millarder kroner årlig på gaver.

ReLi: Klesbransjen er blant klimaverstingene med overforbruk, avfall og lite gjenvinning. Hver nordmann kaster 23 kilo klær årlig. ReLi ønsker å møte behovet for fine klær med bærekraft. De driver klesutleie fra butikk og nett, og lanserte for 3 år siden. De har butikker i Oslo og Stavanger.

- 95% av våre kunder sier at de bruker klær fra oss som de ellers ikke ville brukt. De ønsker miljøbevisst mote, reduksjon i egne kjøp og at de sparer penger, sier Marthea Tuxen.

Mathea Tuxen i ReLi ITSA Growth DemoDay 2024

FESTKLEDD: Selskapet ReLi satser på gjenbruk av festklær og miljømote, og har åpnet showrooms i Stavanger og Oslo. Mathea Tuxen presenterte selskapet på ITSA Growth DemoDay. (Foto: Hilde Garlid)


Coboost: 40 prosent av alle møter er bortkastet tid. Vi er vanedyr når det kommer til møteprosesser, men jeg vil endre disse vanene, sier Erik Lerdahl. Han er professor i innovasjonsprosesser fra UiS, og har utviklet verktøyet Coboost som tilrettelegger for diskusjon, men som også bidrar til at det blir tatt beslutninger.

-Coboost er plug&play med andre verktøy, det reduserer tidsbruk, minimerer etterarbeid, effektiviserer møter og demokratiserer beslutningene, sier Lerdahl.

Novatech: Software som hjelper energibransjen til å strategisk reduksjon av CO2. Hva kan og hva bør norsk oljebransje gjøre for å redusere CO2-utslipp? Det er i dag ikke opplagt hva som faktisk gir CO2-kutt, og bransjen bruker tid og penger på konsulenter, digitale tvillinger og simulering for å beregne kutt. -Novatech utvikler NESSI som trener en AI på historiske data til å gjøre effektutregninger av tiltak før de iverksettes. Nessi hjelper selskap å optimalisere og eleminere CO2, og finne den beste strategien mot netto zero, sier Lars Hustad.

Tre familiemedlemmer Hustad har alle bakgrunn fra oljebransjen, og har nå både pilotkunder og partnere for å teste NESSI. -Markedet er olje/gass, men andre industrier som havbruk eller andre som bruker mye fossilt brennstoff, er kunder på sikt, sier Hustad.

Casper Robotics: Det finnes 111.000 lager og industribygg i Norge i dag som oppbevarer paller med varer og utstyr, og truck til å frakte, lagre, stable og flytte. - 50% av disse kan redusere arealet sitt, eller øke lagerkapasiteten sin, ved å bruke palleroboten Casper. Den trenger ikke kjøreareal til truck eller folk, den stabler og organiserer i høyden og bredden på halvparten av arealet, og den jobber døgnet rundt, sier Jørn Vathne. Gründerteamet har patent på roboten, og utvikler både hardware og software.

Tekst og foto: Hilde Garlid, Validé

ITSA Growth DemoDay 2024 alle

13 SUPRE SELSKAP: Hele kull 5 fra Validé ITSA Growth skal nå vokse videre med den kompetansen og nettverket de har fått med seg fra det 4 måneder lange programmet. (Foto: Hilde Garlid)

FAKTA ITSA GROWTH #5
• 13 vekstselskap
• Deltakerkrav: selskapene må ha produkt eller pilot i markedet, de må ha kunder, et dedikert team og de må være rigget for hente kapital i løpet av 8-18 mnd
• Deltakerne er: BOTanist, Carnetic, Barde (vinnerne), Capsulate, Coboost, Casper Robotics, Exposer, ReLi, Stas, Shiftr, Novatech, NordicDX og Anti-Diet.

VALIDÉ og ITSA
• Validé etablerte Norges første akseleratorprogram i 2016, ITSAccelerator
• 2019 splittet Validé programmet i to; ITSA Start og ITSA Growth
• Totalt 157 selskap har fullført programmet siden 2016

RESULTAT - KAPITALINNHENTING
• De første 50 Growth-selskapene hentet til sammen 277 millioner kroner i offentlig og privat kapital bare i løpet av det året de deltok i sitt ITSA-program
• 95% av dem er «i live» og fortsatt i vekst
• De har hentet ytterligere 303 millioner kroner