Startups:

Bærekraft topper DemoDay for Validé ITSA Growth

Bærekraft er fellesnevnerne for de tre vekstselskapene i Validé ITSA Growth programmet som fikk en fullsatt sal av nysgjerrige investorer og programpartnere til å trykke på suksessknappen. Compera og Zygizo deler førsteplassen med selskapet VECS på en glitrende 2. plass.
ITSA Growth Compera 1

I fire måneder har ni innovative og rå vekstselskap jobbet intenst med å hente kompetanse og etablere forretningsstrategier som skal ta dem ut i verden. DemoDay er en finfin avslutning på et innholdsrikt og lærerikt program. 

Et kompetent panel av tidlig-fase investorer stiller kritiske spørsmål til presentasjonen, og publikum stemmer fram de selskapene de har aller, aller mest tro på. 

I fagpanelet deltok Karina Anita Svindseth fra DSD, Øystein Wikan fra Investinor, Øystein Eriksen fra Nysnø klimainvesteringer, Inger Lise Lindland fra Lyse Invest og Anne Cathrin Østebø fra Validé. 

RAPPOTERING: Compera løser problemet med at mange mindre leverandører rapporterer i mange ulike system til sine oppdragsgivere. Det gjør bærekraftdata lite sammenlignbart. F.v: Andreas Knutsen, CTO, Thao Tran, prosjektkoordinator og Lene Koll, CEO og gründer. (Foto: Hilde Garlid)

 

«The missing link» i bærekraftrapportering
Green Tech-selskapet Compera utvikler et system som gjør bærekraftrapportering enkel for små leverandører, og som samtidig gir sammenlignbare tall og data fra hele leverandørporteføljen til de store selskapene. Enklere fortalt: - Når Aker har 20.000 leverandører, så er rapporteringssystemene mellom disse «the missing link». I dag er det slik at store selskap må rapportere på bærekraft fra sin leverandørkjede, men leverandørene rapporterer til dem på mange ulike måter, sier Lene Koll, gründer av selskapet. 

Compera er et forskningsbasert selskap. Det vesle gründerteamet på tre har fått finansiering fra blant annet Norge forskningsråd for å utvikle en pilot som skal ut til 2700 bedrifter i 47 ulike land, på alle kontinent.

-Målet er å lage et system som fungerer for dem som ikke vet hvordan de skal rapportere, og som gir sammenlignbar data for dem som har krav til å rapportere. Vi har i dag et forskningsprosjekt med mange partnere som skal finne én måte å rapportere på, sier Koll. 

«Lovende løsning», sier DemoDay-publikum og gir 1.plassen til Compera.

VERDIEN AV SNØ: Selskapet Zygizo lager sensorikk som måler vekt og mengde av snø. Det er verdifull informasjon for kraftbransjen og for samfunnssikkerhet. F.v: Trond Spande og Magnar Aske. (Foto: Andreas Amdal Østrem)

 

Snøen som falt i fjor
Smart tech selskapet Zygizo har ikke et helt ferdig produkt, ennå, men presentasjonen om hvordan snø blir til vann, vann til fornybar energi eller til flom og skred som gjør skade på infrastruktur, løftet sensorteknologien og datainnsamlingen til Zygizo helt til topps. 

- Hvor mye vann er det i fjellet etter en snøvinter? Hvor mye strøm er det i dette hvite vinterlageret? Hvor stor er sannsynligheten for flom eller skred? Vi utvikler en sensor som måler vekt og vanninnhold i snø. Det har ikke blitt gjort før. Løsningen kan både gi store økonomiske gevinster og det kan forebygge skader, sier Trond Spande, en av gründerne bak Zygizo. 

Selskapet jobber med kommuner, kraftanlegg og Statens Vegvesen. De har hentet 12 millioner, og trenger mer for å lansere et ferdig produkt i 2025. 

GASSFRAKT: Selskapet VECS løser problemet med utslipp til hav fra gasstankere, og hvordan tankskip kan bytte last for å bli mer effektive. Ola Ravndal er daglig leder og gründer av VECS. (Foto: Hilde Garlid)

 

Utslipp og økonomi i gassfrakt
Green Tech selskapet VECS løser et betydelig utslippsproblem fra gasstransport til havs. Deres løsning gjør det enklere og mer miljøvennlig å bytte fra en last til en annen i et tankskip. Det betyr at de svære skipene blir mer effektive og fleksibel på frakt. 

Når et vekstselskap både løser et miljøproblem samtidig som de bedrer lønnsomheten for kunden, så har de et stort potensial. VECS sitt potensiale er globalt, og kan være en gamechanger for slik gass transporteres i dag. 

Løsningen er enkel, og genial. I dag fraktes gasser over verdenshavene i store tanker. Når skipene skal bytte fra en last til en annen, må tankene rengjøres. Da spyles tankene, og ufiltrerte rester spyles ut i havet. VECS har patentert en løsning hvor gass fraktes i store poser eller fraktbelger, inne i tankene. Når gassen losses, tømmes posen fullstendig. Ny, ren pose kan ta ny type last. Det gir flere forretningsmuligheter for skipene. Det fjerner giftige utslipp til sjø og produkttap, og det øker flåtekapasiteten; som igjen gir mindre tonnasje og utslipp. 

-Det er 1400 gasskip i verden i dag, og 50% av disse er relevant for vår teknologi, sier Ola Ravndal i VECS. - Vi har brukt 29 millioner kroner på å utvikle produktet, vi har et konsortium med Randaberg Industrier og to tyske selskap, vi har patent, flere søknader og jobber nå med salg, sier han.

 

Sterke løsninger på ekte problem
Konkurransen er knallhard når sterke selskap samtidig gis oppmerksomhet til framtidige investorer og partnere. De resterende seks selskapene fra Validé ITSA Growth program nr 6, er alle lysende startup-stjerner med smarte løsninger på ekte problem. 

🤖 Green tech selskapet High Voltage Robotics (HVR) utvikler produkter som øker effektiviteten og reduserer bruk av folk når kraftlinjer skal strekkes. 

🌱 SaaS-selskapet Better Turf digitaliserer drift av golfbaner som gjør dem mer bærekraftige og hvor det brukes fakta og data som grunnlag for vedlikeholdet av banene. 

♻️ Green tech selskapet Ecofiber Recycling maler opp glassfiber fra blant annet båter og vindmølleblader, og utvikler støyskjerming og isoleringsprodukter. 

🐶 Ed tech selskapet HappyDogs dyrevelferd og gir bedre verktøy for oppdrettere og hundekjøpere for avl, trening og velferd. 

 🎟️ Blockchain selskapet Mintix har utviklet en løsning for re-salg av konsertbilletter som demmer opp for svindel.

🪑 Minus Solutions utvikler lavutslippsmøbler med abonnementsløsning.

NI SELSKAP: Ni vekstselskap med sterke og innovative løsninger på ekte problem, har deltatt på kull nr 6 av Validé ITSA Growth. (Foto: Andreas Amdal Østrem)