-Det den modige Rettedal gjorde tjener i dag det norske folk på en helt unik måte.
Hogne Titlestad i IT-selskapet Friend er bekymret for en framtid der den norske, digitale infrastrukturen gjør seg avhengig av selskap som Microsoft, Google og Facebook. På lunsjseminaret Eat, Think & Innovate, som Validé arrangerer sammen med Innovasjonspark Stavanger, deler han sine nåtidsanalyser og framtidsscenario med å ta et blikk bakover i norsk historie.
-Olje er ikke lenger klondyke. Data er «den nye oljen». Norge må selv se inn i dataalderen og bygge egen infrastruktur og systemer for på den måten å utvikle vår selvstendighet og uavhengighet i en global bransje. Vi trenger å «ta en Rettedal», sier han.
SELVSTENDIGHET: -Vi trenger våre egne datasystem som sikrer norsk uavhengighet, mener Hogne Titlestad i selskapet Friend (Foto: Hilde Garlid)
Naive nordmenn
Titlestad mener at de globale datagigantene nå gjør det Rettedal forhindret for oljebransjen den gangen på 60-70-tallet.
-De store selskapene spiller på vår naivitet og tar over driften av infrastruktur og sikkerhetssystem. Spør du nordmenn om faren for cyber-angrep er vi sikrere enn de fleste andre i verden på at våre system er trygge og at myndighetene har kontroll. Vi er litt for godtroende, sier Titlestad.
Han mener Norge må bli selvforsynt av teknologi, kompetanse og systemer, og beholde eierskapet til metadataen om oss.
-Rettedal sikret eierskap til ressursene og til kompetanseutviklingen. Dermed sikret han også at vi bygget vår variant av oljebransjen, basert på norske verdier. Både for oljebransjen og for databransjen handler det både om profitt, om å ta vare på kommende generasjoner og i bunn; bevare demokratiet– det norske demokratiet, ingen andres. Vi har en unik posisjon, men vi står i fare for å skusle selvstendigheten bort, sier han.
Utvidet virkelighet
Hogne Titlestad mener det skjer noe stort i verden akkurat nå, trolig like stort og endrende som mobiltelefonen.
Augmented reality (utvidet virkelig) kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data. Man får et ekstra lag av informasjon mens man beveger seg rundt, i dag utviklet som en brille eller i biler. Informasjonen erstatter ikke virkeligheten slik den gjør i VR-spillverden, men den utvider virkeligheten.
-Når det i dag bygges opp datasentre, IoT, AI eller AR så er det aller, aller meste levert på premissene til Google eller Microsoft. Politikerne våger ikke å gå andre steder enn til USA for å hente teknologi. Men Norge er ikke noe teknologisk u-land. Der er miljøer både i Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim og Stavanger som har høy kompetanse, og som tok del i dataalderen tidlig. Det lages mye programvare i Norge, men hvor er myndighetene når det kommer til å ta vare på talentene, og utvikle egne, norske system? Vi importerer så godt som alt det vi bruker i dag, og det er ingen bærekraftig utvikling, mener Titlestad.
Smart(Microsoft)City
Uten å tenke over det, dulter vi alle daglig borti et eller annet Microsoft-aktig som både gir noen øre til et gigantselskap, men som samtidig leverer metadata om oss som individ og om samfunnet vårt.
-Myndighetene vil at norsk høyteknologi skal bli «den nye oljen». Da er det ingen grunn til å la profitten gå ut av landet. Det som nå skjer må inn i det offentlige ordskiftet. Vi må diskutere hvordan vår tillitskultur, som vi gjerne vil bevare, skal overleve. Det norske datakretsløpet må mate seg selv, ikke overlate eierskapet til informasjonen til andre stater, mener Titlestad.
-Hvordan kan vi gjøre dette?
-Vi kan for eksempel begynne i Stavanger; i rådhuset hvor Rettedal en gang tok action for å sikre norsk selvstendighet og bærekraft. Vi har en SmartCity som er på full fart inn i Microsoft-verden. Hvorfor det, egentlig? Er nå det så smart?