Kompetanse, nettverk og tilgang til kapital – det er hva ITSA Growth tilbyr gründerselskap som er i vekstfasen. Fra oppstartsdag 25. oktober 2022 til DemoDay 23. februar 2023 vil de dyktige gründerne få et solid påfyll kompetanse fra de beste fagfolkene Validé har i sitt nettverk. De vil selv få et nytt og nyttig nettverk; ikke minst i hverandre, og de vil få møte et knippe erfarne og dyktige investorer på finaledagen.
Tallenes tale
- Først noen tall, sier Marianne Fedde Lilland, som er Validé sin programansvarlige for ITSA Growth. Vekstprogrammet er spesialdesignet for selskaper i tidlig fase, og Validé var den første i Norge til å etablere et slikt akseleratorprogram i 2016. Det startet med ITSA Start, senere, i 2019 etablerte Validé ITSA Growth for å trygge veksten og reisen ut i verden for de mer modne selskap, sier Lilland.
RESULTAT: Siden 2019 har 50 selskap deltatt i programmet ITSA Growth. - 100% av disse eksisterer den dag. i dag, og 100% er i vekst, sier Marianne Fedde Lilland, programansvarlig fra Validé. (Foto: Hilde Garlid)
Når vi ser i bakspeilet, er resultatene intet mindre enn imponerende. Siden 2016 har 148 selskap deltatt i et ITSA-program. 80% av alle disse er oppe og går den dag i dag, og 37% av dem igjen er i vekst.
- I startupverden er det knallsterkt, smiler Marianne Lilland. -ITSA Growth har en kortere tidslinje. Totalt har 50 selskaper deltatt i programmet siden 2019. 100% av disse «is alive and kicking», og 100% er i vekst! Nå er det nye 11 som starter sin læringsreise. Mye spennende skal hende de neste 12 ukene, sier hun.
11 startupstjerner
Så hvem er det nå som trer inn i scenelyset? Hvilke problem løser de? Hvordan løser de det, og hvem er denne interessante gründergjengen?
Knit&Note AS:
Det finnes mer enn 80 millioner strikkere i verden, og minst like mange heklere. Likevel, de digitale tjenestene som tilbys denne kundegruppen en jungel av e-handelssider med varierende kvalitet.
- I dag må trykke 22 ganger dersom du går fra en inspirasjonskilde som Instagram til å kjøpe garn og utstyr fra Skandinavias mest populære designere, sier Anne Emilie Fosse som er gründer av selskapet.
Knit&Note tilbyr en global plattform/app for strikkere og heklere, som fungerer som en personlig treningsapp. Her samler du alt du trenger, og tjenesten motiverer og inspirerer deg til å være en aktiv strikker; blant annet ved å være et sosialt medium. Plattformen er også en markedsplass og kutter kundereisen fra 22 til 3-4 klikk.
Team: Anne Emilie Fosse og Kjartan Fosse er gründerne, og med et internasjonalt team. Knit&Note har allerede 50.000 brukere, hovedsakelig i USA og Norge.
STRIKKER: Ekteparet Anne Emilie Fosse og Kjartan Fosse er gründerne bak strikkeappen Knit&Note som har stor brukervekst både i Norge og USA. (Foto: Hilde Garlid)
Sandcatch Solutions AS
For noen år siden bisto Validé etableringen av selskapet Typhonix. Selskapet driver med tornadoteknologi, og de har, bokstavelig talt spunnet ut et nytt selskap, inn i et nytt marked.
Biogassanlegg i Norge og Europa har problem med sand og partikler som samler seg i tanker og reaktorer. Det reduserer effektiviteten i anleggene, og kan også gjøre skade. Løsningen i dag er å stenge ned anlegget for å fjerne sand og grus.
Sandcatch har utviklet et mobilt anlegg som optimaliserer sandfjerning, og dermed øker effektiviteten og lønnsomheten. Deres teknologi fjerner sand mens anlegget er i drift. Sandfjerning kan derfor skje oftere, noe som igjen reduserer behovet for vedlikeholdstans, det øker produksjonen og således lønnsomhet i biogassanleggene.
Team: Trygve Husveg, tidligere gründer av Typhonix, Endre Lindgaard og Oda Martine Gjerde.
Braaten.Technology AS:
Selskapet er under ett år gammelt, men Trygve Årdal og hans team har allerede gjort seg synlig og bemerket i subsea- og oljebransjen med sin patenterte vektcelle for tunge løft under vann.
I dag brukes det roboter (ROV) til å gjøre løfteoperasjoner under vann, men det finnes ingen metode for å overvåke tyngden som faktisk blir løftet. Går løftet galt, kan det skade både utstyr og miljø. Braaten.Technology har utviklet en batteridrevet vektcelle for undervannsløft, som monteres som det første leddet mellom lasten og oppdriftselementene.
Team: Trygve Årdal, Torbjørn Espeland og Martin Johansen.
LØFTER: Trygve Årdal og Martin Johansen i startupen Braaten.Technology AS har gjort seg synlig og bemerket i subsea-miljøet med sin patenterte vektcelle for tunge luft under vann. (Foto: Hilde Garlid)
MasterBlaster AS:
Nå skal vi til esportens verden, et hurtigvoksende globalt marked. Esport er en folkesport, og fritidsmarkedet vokser når dagens unge generasjon suser inn i arbeidslivet. MasterBlaster utvikler en plattform som er vertskap for bedrifts-esport-ligaer i CS:GO og i sjakk. Målgruppen er arbeidskollegaer som bruker fritiden sin til å konkurrere med sine konkurrenter, kunder og leverandører. For å få spillerne til å føle at de er med i «VM», har MasterBlaster profesjonelle TV-produksjoner og journalister som hyper handlingen.
Team: seks personer med Simon Sakkestad og Håvar Bjørnseth i tet.
Badetassen AS:
Ideen og løsningen fra Altibox sin badetass er tatt godt imot i markedet. I dag er kontroll og rapportering av badetemperaturer en manuell tjeneste. Badetassen er en helautomatisk løsning hvor data deles med kunder (nedstrøms) og andre interessenter av data (oppstrøms). Som eksempelvis Schibsted, yr.no og havforskningsinstituttet.
Selskapet har utviklet en hardware-plattform, «IoT», som henter inn data for så å presentere informasjon til kunder og innbyggere. Løsningen kan skaleres i ulike retninger og i teorien kan den måle «hva som helst».
Team: Trond Thorbjørnsen, Henning Skogstø og Geir Anfinsen.
Hageroboten Jeeves AS:
Smartteknologi ruller inn i hagen. Jeeves er en robotgartner som ser forskjell, og gjør forskjell, på planter, dyr og snegler og han lærer mens hans jobber. Han kommuniserer via ansiktsgjenkjenning og lyder. Markedet er både private hager, fra de proffe, tidkrevende hagene til de som generelt får for lite stell, til offentlige parker og anlegg.
Team: syv personer med Hilde Arholm som daglig leder.
NLE AS:
Det er, enn så lenge, noen konfidensialiteter rundt selskapet NLE, men produktet handler om turisme med luksusreiser, matopplevelser og eventer.
Et sterkt investorteam med blant annet Ståle Løvbukten, Børge Andersen Mari Helmer, Øivind Lindøe, Jorunn Lindøe, Marianne Eidesvik og Frank Vikingstad står bak selskapet.
E-kulturskolen AS:
Køene for å delta i de skandinaviske kulturskolene blir lengre og lengre. E-kulturskolen utvikler edtech for å gi tilbud til flere hundre tusen som står på ventelister. Alternativet er privatundervisning, noe som er svært dyrt. Prisene forsterker det økonomiske klasseskille mellom barn i samfunnet vårt. Løsningen til E-kulturskolen er en digital læringsplattform for kultur, tilgjengelig for alle, til enhver tid, med de beste lærerne i Skandinavia.
Team: er på åtte personer med Steffen Øigjord som daglig leder.
Keelspot AS:
Som skipper i 20 år har Svein Arild Vatsø bokstavelig talt hatt panoramautsikt og verdifull innsikt i dagens løsninger for lasting og lossing. I dag er utnyttelsesgraden for kystflåten i Norge og Europa et sted mellom 60-70%. Gammeldagse havnerutiner gjør at skip ikke seiler med optimale hastigheter og at de sløser med drivstoff. En vesentlig grunn er de mange aktørene som er involvert i transportkjeden.
Keelspot er en digital fraktmarkedsplass som gjør det mulig for lasteeiere å handle direkte med skipsoperatører, og omvendt. Den gir synlighet til markedet, og partene kan tilpasse sine operasjoner etter tilbud og etterspørsel. Keelspot sin løsning reduserer systemisk sløseri, noe som gir lavere fraktpriser for industien, lavere klimautslipp fra fraktbransjen og økt lønnsomhet for skipsoperatører.
Team: Svein Arild Vatsø, kaptein, Surnesh Kumar og Oskar Kvamme.
KAPTEIN: Svein Arild Vatsø har 20 års fartstid langs i kystflåten, og er nå kaptein i eget selskap som vil effektivisere godstransport langs kysten. (Foto: Hilde Garlid)
Smart Cube AS:
Industrielle forsyningskjeder har et stort problem med omfattende og unødvendig sløsing. Det brukes utallige timer og mye penger på å bestille deler og utstyr. Hvorfor? Fordi utdaterte løsninger som regneark og e-post er normen. Det gir lite kontroll med bestillinger, dårlige data for å analysere og feil beslutningsgrunnlag i alle ledd.
SmartCube har utviklet en digital plattform for bestilling av deler og utstyr som sparer tid, penger og miljøavtrykk. Det hindrer feilbestillinger, tillater datagjenbruk og kvalitetssikrer hele forsyningskjeden.
Team på fire med Ove Ryland som daglig leder, Per Ove Staalesen, Magnus Vågen Birkenes og Jemeya L Limun.
Open Horizon AS:
Alle selskap og virksomheter er i dag utsatt for trusler som kan få alvorlige økonomiske og omdømmemessige konsekvenser. Den geopolitiske situasjonen er usikker, og krever mer sikkerhetsbevissthet nå enn noen gang før. Det er tidkrevende å dyrt å skaffe seg denne innsikten selv, og derfor overser mange bedrifter slike trusler. Konsekvensene kan være alvorlige, og muligens avgjørende.
OpenHorizon utvikler en programvare «AIR» som gir risikovurderinger, og som peker på hvilke trusler og trusselaktører den aktuelle virksomheten trenger å beskytte seg mot. AIR er basert på OpenHorizons etterretningsdatabase og mange andre informasjonskilder, som kontinuerlig oppdateres med det siste innen trusselvurderinger.
Team: Rein-Owe Flister er daglig leder. Rune Bøe og Magnus Fjetland alle høyt utdannede etterretningspersonell.