Ministerbesøk:

Ecofiber gjør miljøproblem til nytt produkt

Ecofiber Recycling er et godkjent avfallsmottak for fritidsbåter, og de gjør noe med avfallsproblemet. De maler opp glassfiber og komposittmaterialer til nye produkt, og de ser et marked i å lage støyskjerming.
Ecofiber klimaminister 7 Thomas Grønås hos Ecofiber Recycling og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Denne type unikt gjenbruk ville klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen se nærmere på. Han gjestet anlegget på Forusstraen sammen med politisk rådgiver Sofie Rosten Løvdahl, Dag Mossige og Sissel Beate Fuglestad fra Stavanger Arbeiderparti og Morten Sandanger i Sandnes AP.

Fritidsbåter og vindmøller
- I snart 10 år har vi tatt imot fritidsbåter, og vi ser også et stort vekstpotensial i å resirkulere vindmølleblader. I dag blir disse deponert eller går til energigjenvinning. Det må vi bort fra. Dette er fullt mulig å resirkulere, sier Odd Egil Kvelland, daglig leder i Ecofiber Recycling.

Visste du at du kan få vrakpant på båter?
I 2017 bidro Ecofiber til at Norge betaler 1000 kroner i pant på fritidsbåter for å unngå alt vrakene blir liggende i strandkanten, elver og ferskvann, eller ulovlig senket.

Ecofiber er likevel ikke helt som andre avfallsmottak. Hos dem handler det ikke bare om deponering eller forbrenning. De bruker ressursene på nytt. Validé har jobbet med bærekraftselskapet siden den spede start, og fondet Validé Invest I har investert i selskapet.

AVFALL TIL NYTTE: -Det kan se ut som fiskegrateng, flirer miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Ecofiber Recycling lager støyskjermingsplater av resirkulert glassfiber og komposittmateriale fra fritidsbåter og vindmøller. Til venstre: Morten Sandanger fra Sandnes AP, til høyre Dag Mossige, Stavanger Arbeiderparti. (Foto: Hilde Garlid)

Nytt produkt til støyskjerming
Miljøministeren fikk se både anlegget og studere selskapets nye produkt.

-Danskene gjør dette, og i vårt FoU-prosjekt har vi god dialog med aktører som Statens Vegvesen, Nye Veier AS, entreprenører som RIsa og Stangeland Maskin samt Bane NOR, sier Kvelland.

PÅ JOBB: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fikk bidra fra styrehuset i kneppemaskinen som brukes for å knuse båtene. (Foto: Hilde Garlid)

11 kroner kiloen
Ecofiber vil drøfte kiloprisen som selskapet får av Miljødirektoratet for innsamlingsjobben. – Vi får 11 kr kiloet får båtene vi tar imot inntil 50 fot og 3 tonn. Kiloprisen ble innført i 2017. Vi har skåret ned på kostnader og folk, men 11 kroner i 2017 er ikke 11 kroner i dag, sier Jan Ove Nesvik, styreleder i selskapet.

-Jeg er imponert over at dere ser mulighet til å resirkulere disse materiale. Vi må bort fra at deponering, og se at dette har større verdi enn bare brensel. Jeg er glad for at insentivordningen fungerer, og vi må jobbe etter prinsippet om at forurenser betaler, sier Bjelland Eriksen. Han kan ikke love indeksregulering i revidert budsjett, og sier at dette er statsbudsjettmat.

-Det kommer nye regelverk fra EU om resirkulering. Vi skal være forberedt på å møte dem, sier ministeren. 

 KILOPRIS: Styreleder Jan Ove Nesvik (t.h) ville diskutere mottaksprisen som Ecofiber Recycling får av Miljødirektoratet for å ta imot utrangerte båter. I 2017 var kiloprisen 11 kr, det er den også i dag. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen lover lite. (Foto: Hilde Garlid)