Sikkerhet:

Factiverse valgt ut til Nato-program

Factiverse er valgt ut blant 2600 selskap til å være en del av innovasjonsprgrammet NATO Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). - Våre små og innovative virksomheter hevder seg internasjonalt, kommenterer forsvarsministeren.
Factiverse Nato akselerator Factiverse

To norske bedrifter har kommet gjennom nåløyet til NATO sitt innovasjonsprogram. NATO Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) retter seg spesifikt mot små og mellomstore bedrifter som i utgangspunktet er nye for forsvarssektoren, og som kan bidra til å utvide tilfanget av teknologiske løsninger og samlet sett øke alliansens teknologiske fortrinn. 

Utvelgelsen skjer gjennom en konkurranse i et utlyste innovasjonsprogram. Factiverse, som bruker kunstig intelligens for å verifisere informasjon gjennom nyheter, rapporter eller KI-generert tekst, er blant dem NATO mener har en så innovativ løsning, at de ønsker dem inn i programmet. 

Historien til Factiverse, startet på Universitetet i Stavanger, og maskinlæringsforskningen til Vinay Setty. Selskapet har fått bistand av Validé på sin vei mot selskapsetablering i 2016, og videre mot kommersialisering. Selskapet har i dag kontor i Stavanger og Oslo. 

Presåkornfondet Validé Invest II er stolt investor i selskapet.


Spisse teknologimiljø
– Vi er veldig fornøyde med at Norge også i år stiller sterkt fra spisse teknologimiljøer og at våre små og innovative virksomheter hevder seg internasjonalt, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Sammen med Factiverse, har det bergenske selskapet Aedil AS kommet med i innovasjonsprogrammet.

Aedil utvikler teknologiløsninger og programvare for å løse utfordringer knyttet til det maritime domenet. Medarbeidere har utstrakt erfaring fra undervannsdomenet og vil anvende disruptiv norsk teknologi for storskala, kostnadseffektiv havovervåkning både over og under vann.

Penger og vekstprogram
DIANA har i 2024 utfordret virksomheter på følgende områder; energiløsninger, data- og informasjonssikkerhet, sensorer og overvåking, helse og ytelse i tillegg til kritisk infrastruktur og logistikk. Hver utvalgt virksomhet mottar 100.000 euro og vil følge program ved en av alliansens 13 tilknyttede akseleratorer. 

I 2024 var det 2600 virksomheter i NATO som meldte inn prosjekter, hvorav 39 norske viste interesse.