Det er kantineleverandøren Coor som er hovedansvarlig for prosjektet, men medpartnerne er aktører som Nofima, Hoff, Orkla, Æra og Foodback. Prosjektet pågår fram til 2024.
Prosjektet skal finne ut hvordan nordmenn kan bli med bærekraftig i matveien. Undersøkelser viser at kunnskapsnivået er lavt, selv om viljen sies å være høy til å velge mer bærekraftig i matveien. Målet er å gi forbrukere attraktive handlingsalternativ som både er bedre for folks- og planetens helse.
- Foodback ble etablert for å gjøre en forskjell. At vi nå bidrar til et forskningsprosjekt om mer bærekraftige matvaner og produkter, er givende og spennende, sier Daniel Chaibi, CTO og en av gründerne i Foodback.

ENKELT OG GREIT: Foodback sine tilbakemeldingsløsninger skal være enkle. Her er Daniel Chaibi fra Foodback i kantinen i Måltidets hus, Innovasjonspark Stavanger. (Foto: Hilde Garlid)
Kantiner som innovasjonsarena
Forbrukernes bevissthet om koblingen mellom klimautfordringene, bærekraft og mat er lav.
Hele 8 av 10 nordmenn sier de ønsker å leve mer bærekraftig, men nesten 70 prosent synes det er vanskelig å velge bærekraftig mat.

NYE SMAKER: Folk har lavere terskel for å smake på mer ukjente råvarer og nye retter når den blir servert i en kantine. Nå skal matvareindustrien teste ut sine bærekraftige produkter i Coor-kantiner. (Foto: Hilde Garlid)
Løsningen for å få kunnskapsnivået og vilje til å møtes mer på midten, kan finnes i landets kantiner. Rundt 1,1 millioner lunsjer spises i kantiner i Norge hver dag, og tidligere innhentede data viser at kantinegjester i stor grad er villige til å forsøke nye produkter. Kantinen er derfor en spesielt egnet arena for å servere nye og bedre lunsjmåltider som også er bra for miljøet. Food (R)evolution skal benytte kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner.
Matbransjen på tvers
I prosjektet skal Hoff og Orkla få bruke Coors kantiner som testarenaer i en tidlig fase av utviklingen av nye, bærekraftige produkter. Slik kan de få data og innsikter på hvordan produktene tas imot før de tar beslutning om å slippe dem i markedet.
- Det er utrolig gøy å se hva vi kan få til ved å jobbe på tvers av verdikjeden med andre bransjeaktører. Det er også verdifullt for oss å få mulighet til å servere flere bærekraftige produkter i kantinene våre, sier Christian Dahl, Innovation Manager i Coor.
Dataene samles blant annet inn gjennom Foodback, et digitalt system for tilbakemeldinger som består av en webapplikasjon for gjesten og et rapportverktøy for kantinen. Partene får gitt og mottatt respons på måltidet på en rask og enkel måte. Forskningsinstitusjonen Nofima skal analysere dataene før de blir overlevert til matprodusentene.
-Vi skal samle feedback i storskala, og sørge for at alle stemmer blir hørt. I tillegg vil Nofima utføre dybdeintervjuer og samle data med sine metoder, og kombinasjonen her blir veldig sterk, sier Chaibi, som kom i kontakt med prosjektet via deres kantinekunde Coor.

HYPOTESER: Kunnskapsmangel og vaner som er vonde og vende er noen av hypotesene i forskningsprosjektet (Illustrasjon: Foodback)
-Utgangspunktet er en innovasjonsprosess, Matfloken, som Æra fasiliterte med flere aktører fra matindustrien. Der ble det disket opp med nye spennende ideer om matkonsum og bærekraftige matvalg. Prosjektet Food(r)evolution er en av flere spin-offs fra denne prosessen.
Food (R)evolution ønsker å identifisere bærekraft i verdikjeden fra produksjon til tallerkenen.
-Food (R)evolution vil belyse noen utfordringer i verdikjeden, hvor mye handler om manglende kunnskap. Mer kunnskap hos både forbruker og storkjøkken vil bidra til å pushe folk flest i en mer bærekraftig retning, sier Chaibi.
Målet er å få flere bærekraftige produkter ut i butikkhyllene og kantinene.
Se film laget av Pål G. Asdal/OneUpper fra lanseringen av prosjektet: