Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
Gry Isabel Sannes inkubatorleder 2022

- Forretningsutvikling er Validé sitt DNA

Hundrevis av gründere har en insisterende, nordnorsk stemme lagret et sted i hjernen. Den henter de fram når forretningsverdens nådeløse, negative stormer tar tak i alt de driver med, og alt de tror på: «Ikke gi deg. Dette fikser du».

Gry Isabel Sannes er inkubatorleder i Validé. Hun er i sitt 12. år som gründerhjelper og har en erfaring og innsikt i gründerskapets sanneste vesen, dets fiender og suksessfaktorer som kvalifiserer til guruopphøyelse.

I det ene øyeblikket kan hun få det til å brenne under føttene for å fjerne frykt og provosere fram action. Neste øyeblikk kan hun berolige den mest stressa sjelen i verden med at livets langsomme puls må få puste i fred før noe som helst skal besluttes. Solnedgang og evighetens bølgeslag. Alt kommer til deg når du trenger det. Ingenting haster.

Hva er drivkraften din?
- Jeg har jobbet med talenter i hele mitt liv; kunstnere, musikere og gründere i 30 år. Erfaringen min har blitt en magefølelse som jeg kan bruke i møte med mennesker, og jeg har en medfødt radar for løgn. For meg er sannhet det mest effektive. Uten ærlighet så er mennesker ingenting, og det er bortkastet for andre å investere tid og penger i uærlighet.

Ser du etter spesielle typer?

- Nei. Et møte med et nytt menneske, er et møte med et nytt perspektiv på livet. Det jeg fanget fort opp er om du står for det du sier du tror på. Du kan mene hva du vil, perspektivet ditt er hva jeg tar med meg fra møtet.

ITSA: Inkubatorleder Gry Isabel Sannes etablerte Norges første akseleratorprogram for å gi ferske selskaper businesskompetanse. Cash&Tid er hva Validé bidrar med. Johannes Løyning er investeringsdirektør i Validé. (Foto: Hilde Garlid)

Superkreftene Cash & Tid
- Det gir mening for meg å hjelpe team. Utviklingskraften vi har i et samlet Validé er kruttsterkt. Fra kommersialisering av kunnskap fra forskningsmiljøene i TTOen til akseleratorprogrammene i ITSA og GründerAcadmey, en-til-en rådgivning i inkubatoren, patentrådgivning, industrinettverk, investering – vi i Validé vet hva som virker fordi vi gjort dette i mer enn 25 år. Validé har investert mer enn 90 millioner kroner i de spedeste frø og forsøk. Drivkraften min er å bygge enda bedre økosystem for nye selskaper slik at de lykkes fortere. Verktøyene og metodene er varierte, men vi har tre superkrefter.

Superkraft 1: vi tilbyr cash & tid når gründerne kanskje er i sin mest krevende fase

Superkraft 2: Økosystemet. Nettverk av industri, forskningskontakter, andre gründere, investorer, støtteapparat og gode hjelpere, folk med peiling, enten det er forskning eller seriegründere. Alle disse leverer fra øverste hylle til gjengen av nykommere. Noen står i greiene her og nå, og deler erfaringer fra sin egen oppstart; oppturer og nedturer. Andre har klart å samle flaks og ferdigheter i en gründerfortelling, full av ekte læringspunkt for andre. Bedre blir det ikke.

Superkraft 3: Validé er blant de få i dette land som har penger til å bruke på idémakere, gründerteam og startups i tidligste fase.

AND THE WINNER IS: DemoDay for ITSA-programmene er et dryss av premier. (Foto: Hilde Garlid)

Investerer i gründeren

Hva er forskjellen på Innovasjon Norge, som alle har hørt om, og Validé – som gründerne kanskje ikke har hørt om?

-Validé har en utfyllende funksjon med Innovasjon Norge. Vi hjelper ofte gründerselskap med forarbeidet som gjør dem kvalifisert til å søke lån hos Innovasjon Norge. En gründer har god peiling på ideen og teknologien som skal til, men vi fyller på med kritisk viktig forretningskompetanse. Forskjellen på Innovasjon Norge og Validé er at vi med våre investeringer og rådgivning hopper i båten sammen med gründeren. Vil tilbyr dem både vårt nettverk og kapital for at de skal lykkes.

Pengene Validé investerer dekker det hullet som finnes i dagens startupverden mellom stedet hvor «ingen vil investere» til tryggere land der «venturefondene venter».

-Lenge var vi de eneste, men de siste 5-7 årene ser vi en ny nysgjerrighet fra lokale investorer som DSD, TDVeen, ProVenture, Adiungo og Bjella Invest. Nysnø klimainvesteringer har gått inn i fondet Validé Invest II, sammen med oss. På den måten går venturefondene inn i tidligere fase enn de normalt ville ha gjort. Validé har tillit blant investorene, og leverer en interessant deal flow av selskaper.

Egen gründerreise
Gry Isabel Sannes har både smakt og svelget sin egen gründermedisin. Hun etablerte Norges første akseleratorprogram (ITSA). Det aller første programmet i 2012 het «Kunst som Levebrød»

-Det var en gründeridé de fleste mente var en solid feilsatsing. Jeg kom fra kulturbransjen selv, og visste at forretningskompetansen blant kulturaktører kan være lav. Bare av den grunn holder ordinære investorer seg langt unna. Vi startet ITSA for å gi kulturbedrifter businesskompetanse, og fastere grunn under føttene. Senere ble ITSA utvidet til å gjelde alle inkubatorbedrifter. Hvorfor? Fordi det virker. Til nå ha 137 selskaper deltatt i ett av våre to ITSA-program. Overlevelsen er på over 87%, og 60% av dem igjen er i vekst.

Hva sier gründerne om ITSA-livet?

-Vi lykkes dersom selskapene hater oss bittelitt underveis. Vår oppgave er å pushe dem på det ubehagelige; det som koster svette å jobbe med, de spørsmålene i forretningsmodellen man ikke kan vifte vekk. Når de da takker oss for presset etter DemoDay, har vi lykkes.

V FOR VICTORY OG VALIDÉ: - I Validé har vi fokus på selskapene. De skal lykkes. Det er vår suksess, sier Gry Isabel Sannes. (Foto: Hilde Garlid)


Hva er det beste som skal skje for Validé nå?

Et fond på 100 millioner kroner ville gjort at vi kan hjelpe mange flere, men det er ikke nok. Skal regionen lykkes med å flytte enda flere selskapet fra oppstart til vekstfasen trengs et fond på 500 millioner kroner. Det kan denne regionen klare å løfte. Da tetter vi det tredje hullet. Da kan vi bistår dem til å etablere markedsposisjoner, internasjonalisering – bringe dem over til scale-up-fasen. Det vil gi regionen her langt flere arbeidsplasser og bedrifter av en viss størrelse som igjen genererer aktivitet og nye ideer.

Hva er jobben din som inkubatorleder?

I Validé har vi fokus på selskapene. De skal lykkes. Det er vår suksess. Det er en dose galskap i det vi driver med. Startups er hasardspill med mennesker og midler. Mye handler om ferdigheter og kunnskaper, men innerste kjerne er å tro på mennesker, så ideen og teknologien. 70% er potten av faglighet/kunnskap/erfaring/verktøy. 30% er crazy sjansespill.

Og de som ikke klarer det?

-Jeg har sett grundere gå til grunne. Mange begir seg inn i en livsstil uten sikkerhetsnett. Dersom strikken ryker, er det som oftest den samme tingen som viser seg å være årsaken: teamet – eller mangel på team.

Det er derfor punkt nr 1 i ITSA-programmene våre er «Know your self» Det har vært en grunnsannhet siden tidenes morgen, og står på tempelet i Delfi (Gnothi seauton). Dersom du ikke kjenner deg selv; dine svake og sterke sider, dine verdier, din motivasjon, mål og mening – da funker det ikke. Ikke for deg, og ikke for noen andre. All verdens systemer og algoritmer kan ikke demme opp for mangel på selvinnsikt. Men dersom du har gått i stormen med deg selv, så tåler du så uendelig mye mer når motgangen røsker tak i det du prøver å bygge.