Futurehome AS ble etablert i 2013 da gründerne var en gjeng studenter fra Universitetet i Stavanger. Med bistand fra innovasjonsselskapet Validé kom de seg opp og ut av startgropa, og har med årene vokst til 25 ansatte og kontor både i Innovasjonspark Stavanger og i Oslo. De har hatt flere partnere på veien fra start til nå; som Validé AS, IKM Invest, Get/TDC og nå har det nordiske telekomselskapet Telia aksjemajoritet i selskapet.
- Vi er utrolig stolte over å vinne denne viktige kåringen blant så mange andre innovative selskaper. Dette er en bekreftelse på at smarte hjem er på vei å bli allemannseie. Vi opplever sterk vekst og med lansering av ny smarthub og smarthus-app er vi nå klare for å ta det nordiske markedet med storm, sier Erik Stokkeland, medgründer og administrerende direktør i Futurehome, til Deloitte.com.
VILL VEKST: Sigbjørn Groven, markedssjef i Futurehome, har lykkes med en formidabel vekst, som nå kårer dem til norske raskeste tech-selskap. (Foto: Hilde Garlid)
Født i en kjeller
Det hele startet i kjelleren til Erik Stokkeland sommeren før han skulle begynne som student på UiS. Han hadde fått en solid slump feriepenger, og hadde det travelt med å svi av disse på å bygge en «man cave» med alt flott og fint innen hjemmekino; lyd, film, dempet belysning osv osv.
-Det som irriterte meg var alle fjernkontrollene. Hvorfor ikke samle alt i en hub og styre alt fra mobilen? Tankespranget fra en smartere hjemmekinoløsning til en forretningsidé var ganske kort.
-På UiS ble vi introdusert for et gründermiljø og den regionale konkurransen av Venture Cup. På plakaten stod det: «Har du en forretningsidé?», og det hadde vi jo! Søknaden ble levert med en fyldig beskrivelse av produkt og teknologi, men bare en halvside om salg og marked. Nederst stod det «Get rich, or die trying» som en spøk, ler Stokkeland.
De kom videre fra den lokale Venture cupen i 2013, og premien var veiledning fra Validé. Der fikk de beskjed om at teknologien var sterk, men forretningsplanen svak. Med hjelp fra Validé fikk de utviklet en forretningsplan.
Samtidig som Futurehome så dagens lys, ansatte Lyse 100 personer i sitt selskap Smartly, som også hadde smarte hjem som forretningskonsept.
-Det satte fyr i konkurranseinstinktet til oss fem i Futurehome, sier Stokkeland. Selskapet opprettet et Oslo-kontor, men hadde hovedkvarter i Tårngalleriet i Stavanger sentrum. Da gründerne i 2018 solgte halve selskapet til Get/TDC, flyttet de tilbake til Innovasjonspark Stavanger, hvor det hele startet.
-Det er som å komme hjem, sa Stokkeland den gang.
Fishglobe i de raskes selskap
I 2018 deltok selskapet Fishglobe i vekstprogrammet «Oceans of
Opportunites» som Validé sammen med Greater Stavanger, Stavanger
kommune, Blue Planet og andre partnere har utviklet for å fremme
innovasjoner i oppdrettsbransjen. Fishglobe er å finne på Deloitte sin
vekstkåring. På listen er kun de tre i toppen som er ranket, de andre 47 står listet alfabetisk.
LUKKET ANLEGG: Fishglobe er på Deloittes topp50-liste over raskest voksende tech-selskap. (Video: Fishglobe)
Programmet har trolig hatt positiv effekt på vekstkurven, for til
nettstedet Kyst.no sier Tor Hellestø, daglig leder i Fishglobe:
-Både programmet som helhet og enkeltpersoner som har drevet programmet har bidratt til at de har fått en meget positiv utvikling i selskapet det siste året. I programperioden gikk selskapet fra å være en gründerbedrift til å signere første kontakt på leveranse av et fullskala, lukket postsmolt-anlegg. Videre fikk vi tilgang på en mentor som har bidratt i forhandlinger med kunde, leverandører og ikke minst hjulpet i forbindelse med tilførsel av ny kapital fra en ekstern investor som har sikret finansiering av anlegget.
Han forteller at programmet også har bidratt til å bygge nye strategisk viktige relasjoner for Fishglobe.
Fishglobe har utviklet et lukket anlegg for oppdrett av fiskesmolt, og har et lovende anlegg gående ved Oanes i Lysefjorden. I april 2020 skal den første globe-smolten settes ut i åpne merder.
--Fishglobe er helt lukket for å hindre rømming. Vann hentes inn sjøvann fra dypet, alt vannet skiftes to ganger i løpet av en time, og den tar ikke inn lus. Matrester og avfall synker til bunns, samles opp og pumpes ut. I dag svømmer 200.000 laksesmolt motstrøms inne i anlegget, forteller Tor Magne Madsen, salg- og prosjektansvarlig i Fishglobe. Dagens globe er på 3500 kbm, har en diameter på 19 meter og kapasitet på 250 tonn fisk.
-Før dette håper vi å fullføre bygging av globe nummer to som blir på 10 000 kmb som er et fornuftig mellomsteg før vi går rett på 30.000-kubikkeren, sier han.
Selskapet har nylig fått utvidet konsesjon av Fiskeridirektoratet til å bygge en enda større globe; 10 ganger større enn den som dupper i fjorden i dag. Vitale mål: 31 000 kbm, kapasitet: 2 300 tonn fisk og diameter/høyde: 43/26 m. Denne er beregnes for å produsere matfisk.
-Lukket anlegg er det beste for fiskehelse, fjordmiljø og luseproblematikk. Vår oppgave blir å få Fishglobe til å bli konkurransedyktig sammenlignet med andre lukkede løsninger i oppdrettsbransjen, sier Madsen.
Gratulasjoner
Det er 16. gang Deloitte Technology kårer Norges 50 raskest voksende
teknologibedrifter. Futurehome topper årets kåring, foran Control Cutter
AS fra Stavanger, og Akvafuture fra Brønnøysund.
- Vi gratulerer Futurehome med den imponerende veksten. Det er et norsk selskap som viser at det går an å ta opp kampen med de store teknologigigantene og lykkes med å skape omsetning og vekst, basert på god teknologi. Det skal bli veldig spennende å følge Futurehome videre i årene fremover, sier Deloitte-partner Thomas Talén, ansvarlig for Fast 50 i Norge.
Deloitte bruker en vid definisjon av teknologiselskap til denne kåringen, hvor selskapene selv nominerer seg. I kriteriene står det at selskapet må ha en innovativ løsning, ha vært i virksomhet i minst fire år, ha en omsetning på minst 500.000 NOK første driftsår, og minst 10 MNOK i omsetning siste godkjente regnskapsår. Selskapene må ha hovedkontor i Norge, og kan ikke inngå i et konsern med mindre de har spredt eierskap og omsettes jevnlig.
HER ER ALLE: Fast50