Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
Iver Evne barn 1

Iver & Evne rydder i kaos på kjøkkenet i koronatider

Familiene er nå klemt tett sammen, og vi har mer tid til måltidene. Men hvordan lykkes med involvering og arbeidsfordeling, mestringsfølelse og hygge i selve matlagingen? Iver og Evne sine metoder og oppskrifter vil gjøre matlaging til et samarbeid.

For bare noen få uker siden preget tidsklemma matlagingen til 600.000 barnefamilier i Norge. I skvis mellom barnehage, jobb, skole, lekser og fritidsaktiviteter speedet voksne opp matlagingen mens ungene ventet på middag. Både på kjøkkenet og i stua var lunta kort på grunn av lavt blodsukker og følelsen av stress.

Virusfri familieaktivitet
Nå er kjøkkenscenene ganske annerledes. Måltidene blir daglige midtpunkt for alle som har skole og jobb på hjemmekontor, og kjøkkenet er en mye brukt virusfri aktivitetsarena for småbarnsfamilier. Det som er likt er sjansen for krangel og kaos, og at ungene til slutt venter på bollene som de egentlig skulle være med å lage.

-Kjøkkenet er et supert sted for læring, involvering og aktivitet, men vaner og kontrollbehov tar ofte overhånd. Med oppskriftskort som gir basisferdigheter, også uten å kunne lese, bytter kjøkkenrollene. Barna tar regien; voksne blir assistenter. Men det er lurt av assistenten å ha en klut tilgjengelig. Det blir søl i starten, sier Torill Steinback Hoel, småbarnsmor og gründer av «Iver og Evne».

Se nettside: Iver & Evne

ARBEIDSFORDELING: Kjøkkenrollene byttes mellom voksne og barn i matlagingsprosessen med Iver & Evne. (Foto: Linn Smerud)


Kjøkkenkompetanse
Familien Kverneland på fem kjenner seg helt igjen i beskrivelsene av både tidsklemme- og koronafamilien. De har til vanlig travle barn på 14, 11 og 8 år som nå er hjemme - hele tiden.

-Før var det tidsmessig upraktisk å involvere ungene utover å skrelle en gulrot eller dekke bordet. Nå har vi mer tid, og på 14-åringens hjemmeskoletimeplan står det «mat og helse». Jeg håper jeg kommer hjem til pannekaker og sorbé, ler Ingvild Kverneland.

Familien bruker Iver og Evne sine oppskriftskort til å heve kjøkkenkompetansen og spre arbeidsoppgavene.

-Det gjelder ikke bare barna. Jeg har brukt dem selv, og det gjør mannen min, også, som synes det er vanskelig å forstå oppskrifter. Yngste på 8 år, som ikke leser så godt ennå, elsker spillkortene. Hennes interesse og forståelse for hele matlagingsprosessen; fra utstyr og ingredienser til ferdige kjøttkaker, er større, sier Kverneland.

Veien til kjøkkenet og matlagingsglede for 14-åringen har gått via iveren etter å lage godteri. Iver og Evnes marengs er en nyhet i familien Kverneland.

-Hvem som er sjef på kjøkkenet er en av ideene til Iver og Evne. Har det funket hos dere?

-De eldste kan ta ledelsen; finne fram i skuffer og skap, og ha glede av å kokkelere. Hun yngste må ha assistanse, men får det til sammen med søsken.

Som pedagogisk hjelpemiddel for hjemmeskolefaget «mat og helse», ser Kverneland også en fordel. Det er fort gjort at arbeidsfordelingen mellom voksne og barn på kjøkkenet blir 90/10. Iver og Evne bidrar til et rollebytte, bedre arbeidsfordeling og samarbeid.

-Er det noe du savner?

-Flere oppskrifter, og gjerne slike som kombinere retter, sier Ingvild Kverneland.

GRÜNDERMOR: Torill Steinback Hoel regner familien sin som helt gjennomnsittlig når det gjelder tid til matlaging, tidsklemma og barnas engasjement på kjøkkenet. Travel hverdag var starten på konseptet Iver & Evne. (Foto: Linn Smerud)


Ikke som andre oppskrifter
«Iver & Evne» er skapt for barn og hverdagsfamilier, testet av barn. Det gir ferdigheter og ordforståelse, og det hele starter med hygiene og sikkerhet.

Målgruppen er ca 4-12 år, men brukes også i norskopplæring. Tegninger og enkel tekst guider barna fra sleiv og bolle til ferdig sjokoladekake.

LES OGSÅ: Jo flere kokker – jo flere middager

-Oppskriftene bygger på en struktur hvor vi finner fram utstyret først, og slik lærer barna hvor de finner både redskap og ingrediensene. Vi bruker ikke for mye utstyr, og få ingredienser. Vi holder oss til gram, desiliter og skjeer, og unngår flere måleenheter. Håndvask, orden og opprydding inngår i matlaging, sier Hoel.

I illustrasjoner og tekst blir barna gastronauter som utforsker matens univers.

-Gastronautene er bærere av verdier som er viktig for framtiden. De engasjerer barn, og har et verdibudskap. Målet mitt er at ved å nå barna, så når vi også en del voksne som mangler kunnskaper. Begrepene iver og evne står for menneskelig egenskaper som vi er født med; nysgjerrige og evnen til å lære. Når iver og evne jobber godt sammen så oppstår det ofte mestringsglede. Disse egenskapene er grunnlaget for ideen, og derfor også navnet på selskapet, sier Hoel.

Kjenner du deg igjen?