-NablaFlow ble introdusert for Sub7-prosjektet høsten 2021. Vi har jobbet tett med teamet for å forbedre aerodynamikken som en viktig del av de mange forberedelsene til rekordforsøket. Vår oppgave; bruke AeroCloud for å vinne en Sub7-triatlon, sier Luca Oggiano, daglig leder i NablaFlow. Selskapet er en spinn-off fra Universitetet i Stavanger, og har utviklet verktøy som raskt og presist simulerer aerodynamikk.
Kniper hundredeler og sekunder
Toppidrettsutøvere innen fartsidretter som utfor, sykkel, Formel-sporten og nå triatlon har knappet hundredeler, tideler, sekunder og minutter ved å samarbeide med NablaFlow for å forstå aerodynamikk bedre for så å forbedre utstyr og teknikk. Det har gitt oppsiktsvekkende resultater innen flere fartsidretter.
Tidligere har vindsimulering vært et møysommelig, tidkrevende og kostbart verktøy, forbeholdt dem som har råd til å bruke vindtunneler og tid til å utarbeide analyser. NablaFlow har utviklet verktøyet AeroCloud som raskt og presist synliggjør aerodynamikk, og kan simulere hva endringer vil bety.
AEROCLOUD: Verktøyet Aerocloud simulerer her hvordan luftmotstand oppfører seg med og uten følgebil på siden. Slik kan sportteam optimalisere sine prestasjoner. (Foto: NablaFlow)
Kundene har til nå vært superproffe sportsteam, flere innen sykkelsporten, men også andre fartsidretter. Resultatene er imponerende.
-Sykkelteam har funnet gevinster så store som 10-20% bare i undersøkelser av førerposisjonen på sykkelen, sier Oggiano.
Nå gjør NablaFlow verktøyet AeroCloud tilgjengelig for alle, online.
-Det beregningsbaserte verktøyet er nå så brukervennlig utformet at ikke-profesjonelle raskt vil kunne ta det i bruk og forstå resultatene. Det kreves ikke noe ekspertise eller opplæring for å bruke det. Vi tilbyr nå et online grensesnitt som gjør AeroCloud aerodynamisk optimalisering tilgjengelig for alle, sier Oggiano.
TEAM WORK: Et helt team skal til for å sette rekorden i en idrett som triatlon. NablaFlow har i rekordforsøket vært en viktig partner for Team Blummenfelt. (Foto: NablaFlow)
Jakten på marginale gevinster
Kristian Blummenfelt og teamet hans, med Olav Aleksander Bu som drivkraft, er kjent for sin grundighet og fokus på detaljer. De snur hver stein og bruker alle tilgjengelige midler for å finne en liten fordel.
-Å jobbe med mennesker som deler følelsen av nysgjerrighet og kreativitet ga oss innsikt og nye måter å gjøre ting på som vi ikke har vurdert før, sier Oggiano.
Profesjonelle triatleter har allerede gjort store fremskritt mot å optimalisere aerodynamisk ytelse, og sporten er en stor pådriver for bruk av teknologi. Og det er fortsatt mye å hente. For profesjonelle triatleter tar jakten på marginale gevinster ingen ende.
-Triatlon er en kompleks sport ved at den kombinerer tre forskjellige disipliner. Hver disiplin har sine egne aerodynamiske eller hydrodynamiske egenskaper, så i dette rekordprosjektet var det mange potensielle problemer vi kunne se nærmere på for å finne ytelsesgevinster, sier Oggiano.
Sub7-prosjektet en triatlon med en vri: det tillater fartsholdere. Det er en lagkonkurranse snarere enn individuell idrett, så aspekter som drafting, formasjonssykling og løpsstrategi spiller inn.
-Vi måtte optimalisere alle disse faktorene for lykkes med ultimat ytelse, sier Oggiano.
Fra idé til resultat på et blunk
-Til slutt tilbød vi teamet en rask, fleksibel og omfattende løsning som gjorde dem i stand til å eksperimentere med flere scenarier samtidig ved hjelp av algoritmer. Vi gikk fra en idé til et resultat på et blunk, sier Oggiano.
Simuleringsverktøyet AeroCloud gjorde Team Blummenfelt i stand til å håndtere aerodynamiske utfordringer og problemer supereffektivt. Den automatiserte CFD-prosessen gjorde at de kunne brainstorme ideer, sette opp høykvalitetssimuleringer og få kjappe svar, bare i løpet av timer. Den raske behandlingstiden hjalp teamet til å frigjøre kreativiteten og løse problemer effektivt.
LES MER: Hele historien om rekordforsøket
skrevet av Fredrik Fang Liland
Test ditt forbedringspotensial
NablaFlow ønsker at flere idrettsutøvere skal bruke plattformen og teste sitt forbedringspotensial.
-Frem til 30. september 2022 kan alle teste plattformen. Vi gir bort to standardsimuleringer per bruker, slik at profesjonelle og ikke-profesjonelle bedre kan forstå hvordan AeroCloud fungerer, sier Oggiano.
Vi gjør det enkelt for alle – fra nybegynnere til eksperter – å få den hjelpen de trenger for å sette nye prestasjonsrekorder, sier Oggiano.
VINNERSMILET: Tid for å feire. Luca Oggiano, CEO i NablaFlow, Kristian Blummenfelt, Fredrik Fang Liland i NablaFlow og Thomas Michelson, Team Blummenfelt. (Foto: NablaFlow)