Suksess:

qWave er klar for havets dyp

Qwave har testet pulser teknologien sin hos NORCE Ullrigg Test Center, og resultatene er bra. Neste gang pulseren slår sprekker i hardt berg med sine fokuserte akustiske sjokkbølger, er på havets kaldeste dyp; i en brønn i Barentshavet.
Q Wave 4 QWAVE TEAM: Gunnar Grindheim, Mechatronics Technician, Jan Ove Nesvik, CEO, Andre Sætre, operations Manager, Glenn Finnebråten, verkstedsleder og Robin Greene, industridesigner. (Foto: Hilde Garlid)

Countrymusikk sprer fredagsstemning på en tirsdag i verkstedet til qWave på Kalhammaren i Stavanger. Her demonteres et 11 meter langt utstyr. Det skal sjekkes centimeter for centimeter etter den røffe turen ned i borehullet under Ullrigg på Ullandhaug. 

-Vi har nå patent på pulser teknologien vår i alle relevante land i verden. Siste, fra Brasil, kom i slutten av februar, sier Jan Ove Nesvik, administrerende direktør i qWave. 

Gründer av qWave er sivilingeniør Hans Petter Eng. Inspirasjonen til å bruke akustiske sjokkbølger for å utføre presise perforeringer i formasjoner nede i borehull, hentet han fra medisinens verden. Det er nemlig samme prinsipp som brukes til å knuse nyrestein. Da skytes sjokkbølger gjennom fett og vev som treffer nyresteinene som knuses av trykket. For qWave skal sjokkbølgene gjennom borevæske, under høyt trykk og høy temperatur, og da trengs sterkere skyts enn det som er vanlig innen medisin.

-Pulsgeneratoren kan skyte fem sjokkbølger i sekundet, men vi tok det rolig i testen; bare en puls i sekundet. Blir litt mindre belastning på utstyret, da, sier Andre Sætre, som er ansvarlig for operasjoner i qWave.

PULS: Første dokumentasjon på at qWave fungerer, er blitt kunst på veggen bak Andre Sætre, som er ansvarlig for operasjoner i qWave. (Foto: Hilde Garlid)
 

Store millioner
qWave ble etablert i 2015, og omtrent 100 millioner kroner har blitt finansiert siden den gang for å utvikle teknologi, utstyr og å gjennomføre lærerike tester. Samarbeidspartnerne i industriprosjektet, Equinor, Vår Energi, DNO og OMV, har støttet teknologiutviklingen økonomisk og bidratt med verdifull kompetanse. I tillegg har selskapet mottatt støtte fra Innovasjon Norge, Climit-DEMO og Norges forskningsråd. Ullrigg-testen har også fått støtte fra Ulla-Førrefondet. Forskningsrådet har også bevilget 19 millioner kroner til den neste fasen av prosjektet som skal starte etter sommeren, å utvikle en ny versjon av teknologien.

-Industripartner Equinor bidrar med teknisk og bergmekanisk kompetanse. De har fremragende bergmekanikerne, og de fulgte testen tett hele testuken, sier Nesvik. Han er storfornøyd med resultatene, og forbereder nå utstyr og mannskap for den aller første testen offshore. 

PÅ JOBB: Verktøyet til qWave ble testet og prøvesvarene analysert grundig under en ukes test hos Ullrigg. (Foto: qWave)

 

-Hva har dere testet hos Ullrigg? 

–Vi fikk testet kraften og treffsikkerheten til vår akustiske sjokkbølgeteknologi gjennom bergarten gneis, og vi fikk testet utstyret under trykk, temperatur, og borevæske. Det er viktig å teste så nær de brønnforholdene vi kan forvente oss i Barentshavet. Bergarten under Ullrigg er hardere enn hva offshorepiloten vil møte, sier Nesvik.

I testen ble det også kjørt bilde-logger før og etter qWave-operasjonene. Nå kan qWave studere visuelt de perforeringene og sprekkene som blir skapt av de akustiske sjokkbølgene.

-Det har ikke vært gjort før. Nå har vi en logg av brønnen hvor vi kan studere effektene av operasjonene våre nede i hullet. Dette er svært verdifull kunnskap, sier Nesvik.

KLAR FOR DYPET: Verktøyet til qWave plukkes helt fra hverandre etter testen hos Ullrigg. Så skal det monteres og klargjøres for test i en brønn i Barentshavet. (Foto: Hilde Garlid)
 

Leting, produksjon og CO₂ lagring
-Hva skal qWave-teknologien brukes til når all testingen er over, og verktøyet skal ut på markedet? 

-JIP-partnerne ønsker å bruke verktøyet innen leting og produksjon av olje og gass, og de ser også stor nytteverdi innen CO₂-fangst og lagring. Det første utstyret som er planlagt for kommersialisering er et wireline utstyr til å måle spenninger i bergformasjoner, for å blant annet muliggjøre sikker og maksimert CO₂-lagring. Foreløpig satser vi på begge markedene, olje og gass i starten og CO₂-lagring etter hvert som disse prosjektene modnes opp, sier Nesvik.

Validé har bistått gründer Hans Petter Eng i den tidligste fasen av teknologiutvikling og selskapsetablering. Presåkornfondet Validé Invest I har investert i selskapet.

TREFFSIKKER: Qwave har en «troféhylle» i verkstedet hvor tidligere tester av utstyret er arkivert. (Foto: Hilde Garlid)
 

Egenproduserte deler og testing
Mannskapet til qWave kan puste lettet ut over at utstyret de har jobbet med i flere år virker slik det skal. Det er samme utstyret som nå demonteres i verkstedet som i sommer skal fraktes til Barentshavet. Veien dit har vært lang; fra første testskyting i 2016 i en Leca-blokk som står utstilt i «troféhyllen» til ekte gneis under trykk og temperatur under Ullrigg i 2025. 

I prototypen er pulsgenerator teknologien noe av det mest unike. Noen komponenter er hentet fra andre løsninger. Men, i løpet av sine fire år i qWave har Robin Greene hatt ansvar for å lede designet av omtrent 1500 maskindeler som inngår i utstyret. 350 av dem er helt unike deler for qWave-utstyret.

-Det er viktig å utvikle vårt eget utstyr og design. Da kan vi gjøre egne justeringer. Bare siden en test i 2023 til nå, har vi gjort 150 forbedringer av utstyret, sier Greene.

Også egen-testing har foregått på kreativt vis i verkstedet på Kalhammaren. 

-Vi har utviklet vår en egen testenhet for å kunne teste perforeringer i forskjellige stein typer under trykk og temperatur. Vi har også testet sjokkbølgeteknologien i basseng, sier Nesvik. 

-Hva sier naboene til dét? 

-De har bare klaget én gang. På countrymusikken.