Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
Valide i tall 2020 So Me

.... så teller Validé opp året 2020

2020 var året næringsliv, samfunn, folk og verden stupte inn i en pandemi. Nå ser vi oss tilbake og teller opp resultatene fra et forunderlig år hvor vi opplevde både bråstans og rene oppturer.

Én observasjon aller først; veiledning fra våre forretningsutviklere i Validé, fra nord til sør i fylket, har vært viktigere enn noen gang. «Dere var der da vi trengte dere» har vi fått høre mange ganger i 2020. Og de gangene vi selv har vært rådville, så har vi sammen med gründerne tatt fram motet og kreativiteten.

LES HELE RAPPORTEN: Validé i tall 2020

Vi starter med tre solide og gledelige nyheter

• 190 millioner kroner
er summen selskapet Alginor, som driver med høsting og bioraffinering av stortare, tilbys fra EUs Green Deal-program. Det er den største summen en norsk startup noensinne har fått fra EU.

• 1 børsnotering
I november registreres fintech-selskapet Huddlestock på Euronext Growth Market. I ukene etter forteller finanspressen om solid stigning i aksjekursen.
Huddlestock er en spin-off fra Universitetet i Stavanger, og i et finfint intervju med Dagens Næringsliv forteller gründer Murshid Ali og sin vei mot børsen.

Huddlestock til børs

BØRNOTERING: Huddlestock er en spinn-off fra forskning på UiS. I november gikk selskapet på børs. (Finansavisen: 25.nov 2020)

• 1 nytt presåkornfond etablert
1.juli 2020 er en merkedag. Midt i koronaåret etableres Validé Invest II. Sammen med Validé AS går lokale partnere som DSD, TDVeen, Lyse, Adiungo og Stavanger kommunes vekstfond inn i fondet med kapital. 26,5 millioner kroner skal investeres i selskaper i tidligste fase. Det er ingen hemmelighet at det er en risikofase; derfor er det få aktører som våger, men historien til presåkornfondet Validé Invest I oppsummerer at 1 kroner investert fra fondet, bidrar til 20 kroner fra annen kapital; både offentlig og privat. Det viser høy tillit til fondets vurderinger, som har investert i totalt 11 selskaper. Disse kaller vi våre rockestjerner.

LES: Sterke aktører går inn i fond for ferske selskap


2020-tallenes tale

• 468 ideer vurdert
Tørket ideer inn i koronaåret? Nope. Vi har omtrent like mange ideer i fjor som tidligere.
Jobben til forretningsutviklerne i Validé er nettopp å validere nye, innovative forretningsideer fra gründere og forskere. Enkleste måten å få en samtale om din idé, er å bruke kontaktskjema på nettsiden vår. Da lover vi det raskt svar.

... av disse ideene har vi tatt opp ....

• 65 nye selskaper i ett av våre forretningsløp.
Det finnes ikke bare én vei til målet for dem som legger ut på en gründerreise. Forretningsutvikling i tidlig fase er ikke et skjema eller en oppskrift. Det er en metode som engasjerte og dedikerte forretningsutviklere tar i bruk for å guide deg. Dette er folk som ikke bare tror at løsningen eller teknologien din er en god idé. De tror også på deg, som gründer. Vi stiller oss på gründernes side, bruker både tid og penger, på at du og ditt team skal lykkes.

5 nye selskaper har fått investering av Validé
• 19 selskaper i porteføljen vår har vi investert ytterligere i, og
• 7 selskap har presåkornfondet Validé Invest I investert ....
• 7,4 millioner kroner

Saferock team

TUNGROCKER: Saferock AS er Validé Invest I sin 11. investering. Saferock er en spinn-off fra forskning på UiS. Deres løsning kan erstatte energikrevende og forurensende produksjon av sement til betongindustrien. F.v: Terje Handeland, Jostein Tysse, Mahmoud Khalifeh og Espen Lea. Bak: Johannes Løyning og Ole Garborg Østrem. (Foto: Hilde Garlid)


Validé utdanner
8 måneder av året deltar gründerteam på ett av våre to akseleratorprogram, ITSA. Gründere har ofte sykt god peiling på oppfinnelsen eller løsningen sin, men hvordan skaffe seg et marked, finne investorer, finne industripartnere eller få til samarbeid med folk med peiling og erfaring? Det er mange skjær i gründersjøen som kan senke en praktfull skute. ITSA gir intensiv opplæring i den forretningskompetansen ferskinger trenger for å ikke styre selve businessen på grunn. Vi deler raust av vårt nettverk, 11 investormiljø er tilknyttet programmet og alle deltakere presenterer seg for potensielle investorer.

• 11 selskap har deltatt i ITSA Start våren 2020
• 16 selskap har deltatt i ITSA Connect Growth, et vekstprogram for mer modne startups.
• 69 selskap har siden 2016 deltatt i ITSAprogram. 80% av dem er fortsatt i live, og 37% er i finfin vekst.

ITSADemoDay2020

DEMODAY: 11 selskaper presenterte seg for en investorjury som avslutning på ITSA Start #batch 6 på Tou Scene i juni. (Foto: Hilde Garlid)


• 80 deltakere
på ESG-modulen til ITSA Connect Growth. Å bruke FNs bærekraftmål i forretningsmodellen er framtidsrettet, og vi koblet på den ypperste kompetanse.

SE OPPTAK: Business og bærekraft

Strategi bærekraft
Som ett av Norges høyest rankede innovasjonsselskap, kjenner Validé på et stort ansvar for at nytt, norsk næringsliv skal bidra til at verden når FNs bærekraftmål. Forskningsideer og selskaper vi jobber med løser utfordringer innen nasjonale og globale områder som:

• Ny betong som reduserer CO2-utslipp fra sementproduksjon (Saferock)
• Batteri av norsk treflis (Beyonder)
• Bedre pasientstrøm og handlingsplaner for sykehus (SmartCrowding)
• Vindsimulering og byutvikling (Nabla Flow)
• Datasikkerhet og personvern i sosiale medier (BitYoga)
• Bærekraftig klesdesign (Høst og Vår)
• Faktakontroll for å bekjempe fake news (Factiverse)
• Verifisering ved plugging av oljebrønner (Exedra)
• Flytende havvind-plattformer (Flexifloat)
• A-bøker, adaptiv læring (Terp)
• Høsting og bioraffinering av stortare (Alginor)
• Karbonfangst gjennom planting av norsk klimaskog (Trefadder)

Trefadder

KARBONFANGST: Norsk skog kan brukes til karbonfangst og til batterirproduksjonen til Beyonder.


Validé i hele Rogaland
Inkubatorfamilien Validé finner du både i Validé Dalane (Egersund), Validé Jæren (Bryne) og Validé Haugesundregionen. Vi har i tillegg god kontakt med blomstrende næringshager fra nord til sør i fylket, og vi er samlokalisert i Innovasjonspark Stavanger med etablerertjenesten i fylket, SKAPE.

Validé haugesundregionen hadde planlagt storstilt feiring av 10-årsjubileet 16. mars 2020. Gjesteliste og konfetti ble pakket bort, men resultatene til våre venner i nord, er en fest i seg selv.

Valide Haugesundregionen Åse og Rikke

TØFF 10-ÅRING: Åse Tveit Samdal og Rikke T. Lønning driver inkubatoren Validé Haugesund, som 16. mars 2020 rundt 10 år (Foto: Hilde Garlid)

• 50 inkubatoravtaler i løpet av 10 år. 75% av disse er i drift, over 50% i fin vekst. 19 % er overtatt av andre, mens 6 % er avviklet eller konkurs.
• 139 arbeidsplasser
skapt i disse 50 selskapene.

I år 2020 har Validé Haugesundregionen
• 80 ideer vurdert, med opphav fra 11 kommuner.
• 17 bedrifter i inkubasjon ved utgangen av året, herunder 7 nye avtaler.
• 229,5 millioner hentet inn av bedriftene av offentlig kapital. (Alginor: 190 millioner fra EU).
• 30,2 millioner kroner i privat kapital er hentet inn.
• 265 millioner er verdien av inkubatorselskapene.

Er det lov å si at koronaåret har hatt noen positive bivirkninger? Idet landegrenser ble stengt og dører til arbeidsplasser og private hjem ble lukket for nærkontakt, har forretningsgrensene åpnet seg. Messer og møteplasser ble kansellert eller utsatt, men plutselig var det null stress å rigge et salgsmøte på Teams eller Zoom med folk i Sverige, Tyskland eller USA.
De digitale grensene er vidåpne, og det har flere av våre selskaper hatt glede av.

... og en godbit til slutt

Brukerne av Validé viser at de setter pris på hjelpen og støtten de får, bokstavelig talt ved å nominere inkubatoren og akseleratorprogrammet ITSA til Nordic StartUp Awards. I tillegg ble inkubatorleder og ITSA-sjef Gry Isabel Sannes nominert til årets StartUp Hero. Stor stas!
Inkubatoreieren vår, SIVA, evaluerer oss grundig hvert eneste år, og Validé er best i test. Vi troner i toppen blant Norges beste inkubatorer, og det er sykt motiverende for oss. Vi lever for å levere relevant og nyttig forretningskompetanse, bistå slik at gründere får fotfeste i et marked, utvide sitt nettverk og finne investorer, og ruster dem så godt vi kan mot å tåle storm og stille.

Vi kan bare takke for tilliten!

Inkubatorteam Gry og Marit

BEST I TEST: Inkubatoren til Validé topper kvalitetsscorene til SIVA. Inkubatorleder Gry Isabel Sannes og Marit Størseth, forretningsutvikler. (Foto: Hilde Garlid)

HELE RAPPORTEN: Validé i tall 2020