Vi i Validé skrudde klokken en ekstra gang tilbake mot sommeren sist uke. Det er absolutt ikke feil å reise fra ruskevær i Stavanger til 23 graders Lisboa siste uken i oktober. Lisboa er heller ikke feil destinasjon for oss som driver i den norske startupbransjen dersom man søker inspirasjon, læring, nytt og nyttig nettverk. I 2023 vedtok nemlig Portugal nye lover som skal gjøre landet til ett av Europas mest startupvennlige land. Det setter allerede spor!

AMBASSADE: Nyttig å starte et bybesøk med et oversiktsbilde levert av den norske ambassaden i Portugal. F.v: Izaskun Lecumberri, Anne Cathrin Østebø, viseambassadør Karina Asbjørnsen, Svein Dalva, kommunikasjonsrådgiver Raquel da Cruz Leal, Åse Tveit Samdal, Arild Kristensen og Ivan Torrijos fra Validé.
Landet rigger seg til med skatteinitiativ, startup-økosystem, innovasjonshub´er som kreative byutviklingsprosjekt i gamle industriområder, og første uken i november arrangerer byen den 19.utgangen innovasjonskonferansen @WebSummit. Portugal satser stort på å tiltrekke seg gründere og investorer fra hele verden som har forretningsideer som skaper aktivitet, arbeidsplasser og kreativitet.
For å skaffe oss et overblikk, startet vi bybesøket hos den norske ambassaden. Viseambassadør Karina Asbjørnsen og Raquel da Cruz Leal, rådgiver for kommunikasjon og business, leverte nyttig informasjon om handelssamarbeidet Norge-Portugal, om tradisjonelle og nye næringer, energiomstilling og om landets helsetjenester.
NOVA universitet
Fulladet besøkte vi Nova University Lisbon, og ble hjertelig tatt imot av Rui Manuel Silva i Nova Impact Office, som er universitetets teknologioverføringskontor (TTO). NOVA universitetet har en imponerende satsing på studentinnovasjon. De har mange program og akseleratorer, og trener årlig 4000+ studenter i entreprenørskap. Det har resultert i mer enn 400 student-startups.


STUDENTPROGRAM: En ganske så beskjeden TTO hos universitetet Nova driver en rekke studententreprenørskapsprogram.
Statlig økosystem for innovasjon
StartupPortugal er en non-profit organisasjon som har fått det statlige oppdraget å samle det som finnes, og bygge opp nytt, innovasjonsøkosystem i landet som et «one-stop»shop»-konsept både for egne gründere og internasjonale startups og investorer som ser muligheter i Portugal.

STARTUP PORTUGAL: Patrícia Santos hos Startup Portugal, samler landets 169 inkubatorer, innovasjonshub´er og mange, mange andre innovasjonsinitiativ under en paraply. Organisasjonen har også ansvar for konferansen WebSummit, som arrangeres i år for 19. gang.
Framtidsfabrikk
Lisboa har en Unicorns-fabrikk! Det hørtes jo kjempespennende ut, og vi bestilte skyss via startup-appen BOLT, og havnet i en eks-spagettifabrikk. Et gigaområde ved havnen med fabrikkbygninger, siloer og skorsteinspiper. Siden 2022 har området vært i transformasjon, og nå pipler det fram kontorer, kafeer, puber, festivaler og teater for å tiltrekke seg nyskapende næringer. Noen unicorns? Ikke ennå, men José Mota Leal, direktør for Beato Innovartion District vil selskaper fra Portugal, eller startups som etablerer seg i landet, snart lyse opp den internasjonale startuphimmelen.



Portugal og Norge har i en geografisk ting felles - lang kyst. Det gjør havvind, bølge- og solenergi til hotte tema innen energisektoren. En Validé-ekspedisjon ble sendt til @Instituto Superior Técnico for å lære om portugisiske energiprosjekt, og muligheter for utveksling av energiteknologi?
Helsetech
«Lispolis» er et annet innovasjonsdistrikt med mål om å tiltrekke seg nyskaping innen helsetech. Pedro Rebordao, direktør for Lispolis og Vania Fernandes i Health Tech Portugal tok hjertelig imot oss. Hun presenterte deres non-profit service som skal være et «one-stop-shop» tilbud for forskere, gründere og startups som utvikler nye løsninger innen helse. Her fikk vi også høre fra, og bryne oss på problemstillinger, til tre innovative helseløsninger, spunnet ut fra forskning.

HEALTH TECH PORTUGAL: Vania Fernandes i Health Tech Portugal driver helsetech service for forskere og gründere i innovasjonsdistriktet Lispolis.
Byens turbulente historie og deres berømte sjøfarere fikk vi også oppdatert oss på, og det portugisiske kjøkkenet er av ypperste klasse. 35% av all bacalao er fortsatt norsk torsk, og dette er langt i fra noen fiske-startup! Business-modellen for bacalao-trafikken har vært aktiv siden middelalderen.

FISKELAND: Den norske tørrfisken er en viktig ingrediens i det portugisiske kjøkkenet.