Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
Saferock TU Veidekke

Veidekke vil bruke Saferock-betong

«Nå kommer løsningen som erstatter sement – utslippsfri, herder i kulda og takler fukt» skriver Teknisk Ukeblad (TU). Den klimavennlige betongen fra Saferock fanger Veidekke sin interesse.

– Å bytte ut bindemiddelet «vann og sement» med «gruveavfall og aktivatorer» tenker vi har stort potensial, sier Andreas Sjaastad som er betongteknolog hos entreprenøren Veidekke til Teknisk Ukeblad, publisert 19. november 2021.

LES ARTIKKEL: Nå kommer løsningen som erstatter sement

– Vi ser at Saferock sin geopolymer har flere egenskaper som er bedre enn det som er typisk for sementbasert betong, og det er klart at geopolymer har en plass i framtidas bygg- og anleggsbransje. I tillegg til at det reduserer CO2-utslippet med inntil 80 prosent, ser vi spesielt på evnen til å herde i minusgrader og at det er mye tettere enn sementbasert betong som to viktige faktorer for å satse på geopolymer, sier Andreas Sjaastad til TU.

Teknologi fra det gamle Egypt
Geopolymer er egentlig ingen nyhet. Google søk på «geopolymer cement» gir nesten én million treff. En grunn for at mange har forsøkt, er at det er gjort før: Noen av pyramidene i Egypt er fulle av klosser som slett ikke er hugget i stein. De er støpt, med geopolymer sement, og de står fortsatt.

Ingen har lykkes, før Mahmoud Khalifeh knekket koden da han tok sin doktorgrad ved Universitet i Stavanger (UiS). Nå er han førsteamanuensis ved UiS, og forskningssjef hos Saferock i 20 prosent stilling. Løsningen er patentert med hjelp av Validé TTO, og startup-selskapet Saferock er etablert med god hjelp av Validé.
For tiden er det fullt trykk på testing, men den kommersielle interessen for Saferock er stor. Tidligere i år inngikk Saferock en avtale med arkitektkontoret Snøhetta. De har stor tro på teknologien, og vil promotere den kllimavennlige betongen i sitt globale nettverk. Nå melder Veidekke seg på.

Saferock team

TEAM: F.v: Terje Handeland, Validé, Jostein Tysse, styremedlem i Saferock, Mahmoud Khalifeh, forsker UiS, Espen Lea, CEO i Saferock AS. Bak: Johannes Løyning, investeringsdirektør i Validé og Ole Garborg Østrem, Saferock. (Foto: Hilde Garlid, Validé)

Pilotfabrikk i 2022
Teknisk Ukeblad skriver at Saferock planlegger å starte produksjon fra et pilotanlegg med kapasitet på 6000 tonn per år innen sommeren 2022. Søknad er sendt Enova. Saferocks anlegg vil gi 20-30 m3 ferdig betong pr.dag. Daglig leder Espen Lea i Saferock planlegger for seks måneders byggetid og tolv måneders produksjon. Så trenger han en tredjeparts verifikasjon, for eksempel fra Sintef. Når det er på plass, er Saferock klare til å ta en investeringsbeslutning i 2023 om å bygge fullskala produksjonsanlegg.

Lea sier de vil starte med fasthetsklasse opp til B35 og så gradvis utvikle til høyere kvaliteter.

– Vi er allerede i samtaler med flere interessenter som ønsker å bygge bærekraftig.

Foreløpig ser Saferock for seg å bruke den klimavennlige betongen i ikke-bærende konstruksjoner, som tunnelkledning eller gulv mot grunn. I neste steg kommer plasstøpte, bærende konstruksjoner.

Også der kan Lea forespeile entreprenørene en bedre fremtid.

– Vår geopolymer er så kompakt og tett at fuktinntrengning ikke blir den samme utfordringen. Derfor kan vi klare oss med mindre overdekning, sier Lea.

– Den største utfordringen er regelverket, og det vil det være i flere år fremover. Saferock må utarbeide dokumentasjon som dokumenterer egenskapene til geopolymeren. Når dette er i boks, har Veidekke og betongelementfabrikken Block Berge Bygg det de trenger for å bruke geopolymer i et passende prosjekt. Men ettersom det ikke finnes en standard for geopolymer, er vi avhengig av en byggherre som også ønsker å være grensesprengende og banebrytende, sier Andreas Sjaastad i Veidekke.