Betong er verdens mest brukte byggemateriale; på alle kontinent. Produksjon av sement ved brenning av kalkstein, er blant topp10 største enkeltkilde til CO2-utslipp i verden. Å finne en metode som reduserer dette utslippet, vil ha stor betydning på å redusere det globale klimautslippet.
Teknologien er basert på forskning fra Universitetet i Stavanger, og teknologien som brukes er basert på forskning fra Mahmoud Khalifeh og Helge Hodne ved UiS. I 2019 bidro Validé til å etablere en startup, Saferock AS. Selskapet byttet navn til Cemonite i 2024.
Løsningen bruker geopolymer fra gruveavfall som råvare for å lage ny sement til betongindustrien. I utgangspunktet ble det forsket på å utvikle en sement til tetting av oljebrønner ved plugging (P&A), men Cemonite-sement utvikles i dag også for byggebransjen.
– Med geopolymer er det ingen forbrenning. Vi bruker pukk fra gruveindustrien. I dag er dette et avfallsprodukt som skaper problemer ved utslipp til fjord eller som deponi. Vi blander pukk med en miljøvennlig aktivator som gjør at blandingen herder akkurat som vanlig betong. På denne måten kan vi redusere CO2-utslippene med ca. 70 prosent, sier Espen Lea, daglig leder i Cemonite AS. Selskapet bygger en fabrikk hos industripartner Velde i Sandnes. Produksjonen startet våren 2024.
Snøhetta er en av partnerne (2021) til Cemonite AS.
Teknologien er støttet av Norges forskningsråd, og selskapet støttes av Enova, Innovasjon Norge, VRI Rogaland. Selskapet har private investorer som GC Rieber, Equinor Venture og Awilco.
Selskapet har fått mye mediaoppmerksomhet og priser, blant annet SRbanks Innovasjonspris og Rogalands forsknings- og nyskapingspris fra NHO Rogaland og Rogaland fylkeskommune.
LES MER: Snøhetta