Framtidsfestivalen lages av, for og med unge. Festivalen er for alle, men vi inviterer særlig dem som har mest framtid; ungdom, studenter og unge voksne. Programmet lages for og av unge i alderen 15 til 35 år. Det er de som har mest framtid foran seg, og som kan påvirke framtiden.
– Universitetet i Stavanger blir festivalens episenter, og hele Ullandhaug er festivalens tumleplass. Ullandhaug er bydelen for nysgjerrighet, forskning, innovasjon og ikke minst utdanning, sier Helene Gram.
Helene Gram og Hilde Garlid lover konserter og utekino, natursti for hjernen, ungdommens forskernatt, tema som ungdommer og unge voksne er opptatt av; hva skal jeg bli, klima og miljø, mat og egen helse, og en type start-up event du ikke har sett før. De største og viktigste samtalene og konsertene samler vi i et sirkustelt, som blir festivalens midtpunkt.
Hva kan du oppleve på ULLTRA?
- Festivalen bruker hele Ullandhaug; fra tårnet, via universitetet og helt til det nye sykehuset, men et sirkustelt på campus som vil være hovedscenen for konserter og debatter. Vi byr på utekino, startup eventet faster.further, teknologi innen helse, energi og morgensdagens skole. Ungdommens forskernatt kan potensielt ta imot 1000 ungdommer til universitetets forskningslab´er, og alle inviteres til en helt magisk forestilling som guider oss inn i det nye sykehuset.
...og så må vi snakke om verdensrommet. Finnes løsninger på klodens framtid, utenfor planeten?. I Norge er det 400 unge som studerer romfart. Det gjør de også på UiS, og de bygger raketter som i løpet av våren skal skytes opp fra Utsira.
Hvorfor ULLTRA?
Festivalnavnet Ulltra? Ordet Ultra er latin og betyr «hinsides». Den ekstra l’en er lagt inn for å lokalisere festivalen til Ullandhaug. Siste del av navnet har i seg både TRAdisjon og TRAnsformasjon. Det er viktig perspektiv for festivalen.
Vi mennesker er de eneste skapningene på jorden som kan forestille oss noe vi ikke selv har sett eller opplevd. Dette er en superkraft som vi bruker når vi lager programmet.
Mange sier de ser mørkt på framtiden. De kjenner på frykt og usikkerhet. Vi vet at det å utforske, utfordre og utdanne seg kan tenne framtidshåpet. Vi vil vise at vi som enkeltpersoner, og i fellesskap, kan gi framtiden den fargen vi ønsker.
Fortid og framtid
I 2025 feirer Stavanger by sitt 900 årsjubileum. Den siste delen av jubileumsprogrammet skjer på Ullandhaug, og framtidsfestivalen er en viktig markering. Festivalen har fått navnet «Ulltra» og vil foregå over to dager 25.-26. september. Hele Ullandhaugs-området og miljøet vil tas i bruk.
-Universitetet i Stavanger blir festivalens episenter, og hele Ullandhaug er festivalens tumleplass. Ullandhaug er bydelen for nysgjerrighet, forskning, innovasjon og ikke minst utdanning, sier Helene Gram, seniorrådgiver i Kunnskapsbyen Stavanger/Stavanger kommune. Hun er prosjektleder for festivalen. Med seg har hun Hilde Garlid, kommunikasjonsleder i Validé.
– Ett av festivalens mål er å tenne framtidshåp. Vi er en studentby, og en kunnskapsregion, og vi tror at veien til å tenne håpet og være i stand til å påvirke egen og andre framtid, går gjennom kunnskap. Ullandhaug er en helt unik bydel i regionen. Her er det samlet mye kompetanse, innovasjon og kunnskap som nå må brukes når vi skal møte framtiden. I 2025 er det 20.000 personer som studerer, forsker og jobber på Ullandhaug. Målet er å lage et festivalprogram som åpner dørene til Ullandhaug. Festivalen vil bruke hele Ullandhaug som festivalområde: fra Ullandhaugtårnet, via universitetet og helt ned til det nye sykehuset. sier Helene Gram.
En viktig del av 900-årsjubileet er å styrke Stavanger som studentby og kunnskapsregion, og mobilisere til grønn omstilling. Ullandhaug-området står som symbol på kunnskap og innovasjon, og er en av tre pilarer i jubileet, ved siden av Stavanger domkirke og Pedersgata.
Det er jubileumspartnerne Lyse, Smedvig og Sparebanken Vest som finansierer festivalen.