- Disse elevteamene er virkelig god til å hente det beste ut av hverandres ulike styrker, og de backer hverandre. Det er helt etter entreprenørskapsboka, sier Anne Cathrin Østebø.
Validé-sjefen har flere ganger vært med å sende rogalandselever til norgesmesterskap i Ungt Entreprenørskap, og hun er imponert over innovasjonsnivået på ideer og produkt. – Det er en entusiastisk skaperglede som smitter over på alle. Presentasjoner og utstillinger er gjennomførte og stilige, sier Anne Cathrin Østebø.
Personlig valg for miljøet
125 ungdomsbedrifter stilte til fylkesmesterskapet i entreprenørskap. Business med bærekraft er årets tema. Deltakelsen er opp mot rekordhøy, og kreativiteten er blomstrende.
-Hvilke problemer opplever du at elevene adresserer?
-Ungdom er gode til å fange opp trender, og mange har interessante løsninger på plastproblemer, gjenbruk, reduksjon av matavfall og sosial inkludering. Hvordan du kan ta et personlig klima- og miljøgrep går igjen i mange presentasjoner. Ungdom ønsker å gjøre en forskjell, og løsningene deres blir både nære og globale på en gang. Svært mange av årets produkter og kampanjer har løsninger som gjør det enklere å ta mer miljøvennlige valg, sier Anne Cahtrin Østebø.
Og det er nettopp en trendy, fiffi, praktisk hjelper som er kåret til «Årets ungdomsbedrift». Gumbox er en spesialdesignet eske, a la snusboksen, for miljøbevisste tyggegummielskere. I en og samme eske, som fint får plass i bukselomma, kan du oppbevare både «tyggipakken» og de brukte tyggegummiene. Slik unngå man «tyggi» i naturen eller at brukte klyser klistres fast under stoler og bord.
Årets mest premierte ungdomsbedrift, Eplekjekkasane UB, lager knekkebrød av restene fra eplejuiceproduksjon. Det reduserer matsvinn. Kjekkasane fra Tryggheim vgs skal også til norgesmesterskapet i mai i Lillestrøm og ungdomsbedriften mottok hele seks utmerkelser i ulike kategorier under mesterskapet!
De to andre bedriftene som skal til NM er Lamps of Norway, Tryggheim vgs og Hjelpen UB fra Dalane vgs.
ALLE VINNERNE: Vinnere Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Rogaland 2020
ÅRETS TING: Gumbox UB ble kåret av juryen til Årets ungdomsbedrift. Deres vesle "tyggiboks" er både trendy og miljøvennlig. (Foto: Peter Schwarz, Lyse)
Øker sjansen for gründerskap senere
Verd å merke seg er det at tre av fire ungdomsbedrifter som konkurrerer i NM er fra Tryggheim vidaregåande skule. Nærbø-skolen har i flere år utmerket seg i Ungt Entreprenørskap, og jobber målbevisst og tverrfaglig med entreprenørskap i undervisningen.
LES OGSÅ: Årets entreprenørskapslærere fra Tryggheim vidaregåande skule i Rogaland
- Kunne noen av disse ideene og produktene også endt opp hos Validé?
-Absolutt. Både innovasjonshøyden, løsningene og presentasjonene ville gitt tommel opp hos våre forretningsutviklere. Vi opplever via StartUiS at studenter som har erfaring fra Ungt entreprenørskap selv etablerer elevbedrifter. Sjansen for at disse starter egen virksomhet er stor, sier Anne Cathrin Østebø.
Ungt Entreprenørskap sier selv at sjansen for at unge går inn i entreprenørskap øker med 50 prosent dersom de har prøvd seg i en ungdomsbedrift.
-Det UE lærer elevene både via teori, men ikke minst i praksis, er verdifullt for arbeidslivet uansett om de blir gründere eller ansatte i privat eller offentlig næringsliv. De drilles i arbeidsprosesser som handler om å finne løsninger på problemer. Det er viktig enten jobber i en industribedrift eller i det offentlige, sier Østebø, og registrerer at ungdommene er bedre enn de fleste til å se et problem FØR de tenker på løsningene.
-En klassisk gründertabbe er å tenke produkt først, og så problemet det skal løse etterpå. Alle ungdomsbedriftene vi snakket med i dette mesterskapet, har stort fokus på problemene de vil løse, sier hun.
JURYLAGET: Næringslivet i Rogaland stilte villig opp for Ungt Entreprenørskap. F.v: Thor-Christian Haugland, SR-bank, Jan Ola Nestaas, Gasnor, Inghild Vanglo, Rogaland fylkeskommune, Geir Høiland, IKM, Anne Cahtrin Østebø, Validé og Peter André Schwarz, Lyse. (Selfie tatt av Peter André Schwarz)
Toppet lag i juryen
Det er ikke bare Validé som synes det er gøy at det gror godt i de yngste rekkene. Bedrifter i Rogaland støtter opp under Ungt Entreprenørskap sitt arbeid, er nysgjerrige på ungdommenes løsninger.
- Det er kjekt å se alle bedriftene som deltar aktivt med penger og kompetanse. Her er det toppsjefer som bruker mange timer på å være mentor, evaluerer løsningene, backe selskapene og arrangementet. Det viser at de bryr seg, er nysgjerrige og ser verdien i ungdommene sitt engasjement og arbeid, sier Østebø, som satt i heldagsjuryen med toppledere fra SR-bank IKM, Gasco, Rogaland fylkeskommune og Lyse.
-SR-bank er tungt inne både med penger og kompetanse, og stilte med tre personer hele dagen. Det viser samfunnsengasjement for fremtidens regionale næringsutvikling, sier hun.
-Og hvordan går det med dem dere har sendt til norgesmesterskapet?
-De kan vinne «heile greiå», og har fått mye erfaring.