Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup

Førstehjelpsutstyr som arbeidstøy

MyKit og Bjørn Hovdenakk

TETT PÅ KROPPEN: Førstehjelpsboksen MyKit er en del av arbeids- og fritidstøyet, og tåler vann. Oppfinner og utvikler er Bjørn Hovdenakk. (Foto: Hilde Garlid, Validé)

Nexim AS utvikler en vanntett førstehjelpsboks «MyKit». Nexim utvikler en serie hjelpemidler for førstehjelp som følger personer som bruker arbeidsklær eller fritidstøy, slik at førstehjelpsutstyret alltid er der når du trenger det.

MyKit er et førstehjelpssett er designet slik at det passer i klær, boksen er i seg selv et kompress, og boksen kan vaskes sammen med arbeidstøy og tåle omgivelser med mye vann.

Selskapet har blant annet fått midler fra VRI Rogaland til å verifisere og teste produktet og se etter eventuelle forbedringspotensiale sammen med SINTEF og Nemko AS.

Selskapet ble stiftet i 2016, og problemet Nexim ønsker å løse er å fremme trygge og sikkert arbeidsmiljø, og det handler om å redde liv og helse.

Støttet av Validé:
• Inkubatorselskap
• Forretningsutvikler: Arild Kristensen
• Investering fra Validé AS
• Midler fra VRI-Rogaland. VRI-megler: Kari Birgitte M. Wiig, Validé


Førstehjelp i kjeledressen

Ulykker skjer ikke der førstehjelpsutstyret er – det skjer der folk er. Bjørn Hovdenakk har laget en førstehjelpsboks som ikke skal ut av kjeledressen, uniformen eller fritidsjakken før det skal brukes.


- Boksen er 100 prosent vanntett og kan vaskes sammen med klærne, sier gründeren.

Når det er sekunder som teller, redder innholdet i denne boksen både øyne, ansikt og kroppsdeler. Bjørn Hovdenakk sin førstehjelpsboks er livreddende, men likevel har ideen vært døden nær, flere ganger.

– Jeg er vestlending, men kraftigere motvind har jeg aldri stått i, sier Hovdenakk som nå, endelig, rapportere om første kunde, produksjon av 1000 bokser og flere nasjonale og internasjonale kundemøter i avtaleboken.

-Da Landkreditt kjøpte 1000 bokser var jeg overlykkelig, og det er også veldig hyggelig at jeg har fått kontakt med Helly Hansen, som viser interesse for å se om My-Kit kan passe inn i deres proff-kolleksjoner, sier Bjørn Hovdenakk.

Etter 4-5 år med knallhard jobben står Bjørn Hovdenakk, selskapet Nexim og boksen My-Kit på startstreken. Nå kan løpet starte.

Nexim. My kit

LIMITED EDITION: Én boks har Validé sin logo - som en gest til forretningsutvikler Arild Kristensen som har stått last og brast i flere år. (Foto: Hilde Garlid)

Den tidkrevende oppstartsfasen
Selskapet Nexim ble etablert i desember 2016. Den gang var My-Kit en idé og en skisse. Veien mot det ferdige, testede, godkjente og patenterte produktet, har vært lang. Hovdenakk har vært tilnærmet alene om alle oppgavene.

-Validé fant jeg via nettside. Råd og hjelp fra forretningsutvikler Arild Kristensen har vært svært viktig for å holde framgangen og motivasjonen oppe når det har stormet som verst. Investeringene fra Validé har vært helt uunnværlige. De kom i rette tid, mens det så vidt var livsgnist igjen, sier Hovdenakk.

My-Kit er patentert for det globale markedet. Håmsø patentbyrå har hjulpet gründeren med patentsøknadene som i alt har tatt tre år. Det er innvilget patent i Norge, USA og Japan, og det ventes på patent på det europeiske markedet.

-Validé hjalp meg blant annet med søknaden til Innovasjon Norge. Svaret og kravet fra Innovasjon Norge var at jeg måtte ha markedsaksept, i form av et forhåndssalg, før de kunne låne meg penger. Det var et hardt slag. Jeg har smertelig fått erfare at det skal mer til enn en idé for at folk skal tro og investere i deg. Hvem vil forhåndskjøpe et produkt som bare er en skisse? Jeg hadde ikke gjort det selv, sier Hovdenakk.

Samtidig er utviklingen og produksjonen av boksen kapitalkrevende. Støpeformen er spesialdesignet, løsninger patentert, testing og godkjenning gjennomført og Hovdenakk og hans kinesiske kone, har brukt mye tid på å finne dyktige leverandører i Kina.

Nexim.My kit.delene

PATENTERT: Den vanntette, spesialdesignede boksen, låse- og lukkemekanismen, øyeskyll- og kompressboksen er patentert for det globale markedet. (Foto: Hilde Garlid)


Forskning og utvikling
-Selve boksen blir nå produsert av Bryne Plast AS. Det har vært mange tidkrevende forsendelser mellom Norge og Kina for å finne de beste løsningene for en 100% vanntett boks som skal kunne åpnes med en hånd, og som har god passform i en kjeledress eller uniform, sier Hovdenakk.

Alt helseutstyr inne i boksen har internasjonale godkjenninger, og Nexim har samarbeidet med forskere fra Sintef for å utvikle selve støpemetoden, forbedre den og testet åpne- og lukkemekanismene. Forskningssamarbeidet ble gjort mulig gjennom VRI-Rogaland, hvor Kari Birgitte M. Wiig i Validé er blant VRI-kompetansemeglerne.

Unikt for boksen er at den kan åpnes med én hånd, og at den har en åpnemekanisme hvor du bruker tennene.

Et år med pandemi og de konsekvensene det har hatt for internasjonal handel og bråstopp i booking av fysiske kundemøter, har heller ikke hjulpet.

-Jeg er god på å organisere, men salg er en akilleshæl, innrømmer Hovdenakk som ser for seg at Nexim vil bli et selskap med flere ansatte i et internasjonalt marked.

Bøndene først ut
Landbruket er, ifølge SSB, på topp3 over yrker med flest arbeidsulykker i Norge. Landkreditt Forsikring, som har mange bønder som forsikringskunder, er Nexim sin første kunde, og har meldt tilbake at de er veldig fornøyde med leveransen.

-Vi har levert 1000 bokser med deres logo på som de i sin tur vil dele ut til sine kunder, sier Hovdenakk.

Det er ganske smart dersom man ønsker færre alvorlige arbeidsulykker i fjøs, i silo, i landbruksmaskiner eller i skogen. Bønder bruker kjeledress som arbeidsantrekk, og med førstehjelpsboksen permanent plantet på låret, så er sjansene større for at lemmer og liv kan reddes dersom ulykken er ute.

-Har du opplevd arbeidsulykker selv der førstehjelpsskrinet har vært langt unna, siden du begynte på dette?

-Nei, det har jeg egentlig ikke, men som mangeårig leder har jeg alltid irritert meg over ting som ikke fungerer skikkelig. Når der er utplasserte førstehjelpsstasjoner så må disse alltid følges opp, og selv da så har jeg opplevd på større prosjekter at ting mangler når du trenger de. Det kan koste noen et øye, eller at en brannskade får utvikle seg til å bli alvorlig. Med My-Kit i arbeidstøyet så har du alt med deg, og det blir et personlig ansvar, sier Hovdenakk.

Snekkere, industriarbeidere, bønder, vektere, politi og andre som jobber i miljø hvor ulykker skjer, er pålagt å ha førstehjelpsutstyr, men i praksis kan utstyret ofte være langt unna når ulykken skjer.

-Sånne liksom-førstehjelpsbokser irriterer meg. En førstehjelpsboks bør være en like naturlig del av arbeidsantrekket som hjelm og vernebriller, sier Hovdenakk, som sier at folk misforstår meningen med et førstehjelpssett.

-Folk tenker plaster og sikkerhetsnål, gjerne en Paracet, men har du slike behov er det ikke førstehjelp du trenger. Innholdet i denne boksen reduserer omfanget av skader på øyne, ved klem-, kutt- og brannskader, den kan også redde livet ditt. Du finner kompress, men ikke plaster i denne boksen, smiler Hovdenakk.

Nexim.Bjørn Hovdenakk.7

LITEN BOKS FOR STORT MARKED: Alt av arbeidstøy, uniformer og fritidstøy kan integrere en førstehjelpsboks fra Nexim. Det globale markedet er stort. (Foto: Hilde Garlid)

Globalt markedspotensial og nye bokser
Det er mange yrkesgrupper eller fritidsklærprodusenter som er mulige kunder for Nexim. Hovdenakk har fire varianter av boksen i pipelinen.

-Boksen for fritidstøy blir noe mindre, hvor øyeskyll ikke er inkludert. Helly Hansen har jeg avtalt et møte med, og jeg har dialog med en global tysk produsent av motorsykkelutstyr, i tillegg til AVARN Security, sier Hovdenakk.

Han tenker også på en boks som går inn i parkdresser til barn, og dersom vi inkluderer uniformene til politi, forsvar og vekterbransjen i et internasjonalt marked så kan det bli svimlende mange bokser.

-Er My-Kit en engangs boks? Dersom jeg åpner denne «bare for å se» - har jeg da brukt den opp?

-Du har jo ikke det, men jeg kan ikke lenger garanter at den da er 100 prosent vanntett. Det kan jo komme fremmedlegemer eller kutt i pakningen dersom du åpner for eksempel åpner den ute i naturen. Jeg vil lage en panteordning der vi får brukte bokser i retur, og sender ut nye. Alt materiale er gjenvinnbart, sier Hovdenakk.