Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup

Fiberoptikk som lytter etter lekkasjer i vannrør

Norlaser AS. Terje Handeland, Frode Hveding, Anne Cathrin Østebø

INVESTERING: Validé AS har investert i selskapet Norlaser AS og Frode Hveding (midten) sin løsning om å bruke fiberoptikk til å lokalisere vannlekkasjer i rørnettet. T.h: Anne Cathrin Østebø, CEO i Validé AS. (Foto: Hilde Garlid)


Selskapet Norlaser AS bruker fiberoptikk til å «lytte» etter lekkasjer i vannrør. Dette kan vise seg å være en langt mer effektiv metode for å finne lekkasjer enn dem som brukes i dag, og problemet det løser et gigantisk.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en rapport fra desember 2020 at omtrent 30 prosent av alt drikkevann i Norge lekker ut i grunnen. Det tilsvarer 84.000 olympiske basseng! Det er dokumentert at gamle rør kan lekke så mye som opptil 70 prosent. Rørene må skiftes ut. Med dagens metoder kan det være tidkrevende og dyrt å lokalisere vannlekkasjer fra rørnettet i bakken.

-Vår løsning kan «lytte» så langt som 6 kilometer, samtidig. Slik kan vi effektivt lokalisere lekkasjer, sier Frode Hveding.

Norlaser AS ble etablert i 2019., og løsningen er på stadiet «proof of concept». Det betyr at de har gjort kontrollerte tester for å bevise teknologien. -Resultatene viser nesten over forventning. Det er mulig å høre vannlekkasjer, sier Hveding.

Selskapet har inngått en intensjonsavtale med Godt vann Drammensregionen om å teste i full skala i 2021.

Støttet av Validé
• Inkubatoravtale (2021)
• Rådgiver: Dagfinn Wåge
• Investering fra Validé AS