Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup

Stort blir smått i Rogaland

MINIATYRHOBBY: Det startet med et dukkehus fra gjenbruken, som gründer Jorunn Hodne innredet som en kopi av sitt eget hjem. Nå vil hun bygge Rogaland i miniatyr. (Foto: Helle Navratil)

Er det mulig å oppleve fjord og fjell, historie og attraksjoner fra 23 rogalandskommuner på tre timer? Ja, i alle fall hvis Jorunn Hodne får realisert sin idé.

Rundt om i verden finnes det parker hvor gater og byer, kjente bygninger og opplevelser at skalert ned i miniatyr. Populære reisemål, og et par generasjoner av nordmenn har hatt Legoland i Billund som feriemål, nettopp for å oppleve en miniatyr- og aktivitetspark.

Gründer Jorunn Hodne visualiserer og gløder for at det kan skje med Rogalands attraksjoner av fjord og fjell, rogalandsk historie og destinasjoner som bare et fåtall egentlig opplever. Parken blir en kombinasjon av fysiske miniatyrer, men også VR-verden og teknologi åpner opp for muligheter.

Støttet av Validé:
• Inkubatorselskap 2020
• Forretningsutvikler: Marit Størseth
• Deltar på ITSA Start våren 2020


Gjør Rogaland større og verden mindre

Er det mulig å oppleve fjord og fjell, historie og attraksjoner fra 23 rogalandskommuner på tre timer? Ja, i alle fall hvis Jorunn Hodne får realisert sin idé om å etablere et Rogaland i miniatyr.

For tiden sanker hun entusiasme, medhjelpere og supportere. Og de er det mange av. Senere er det investorer, kommunepolitikere og lokalt næringsliv som skal glødes opp.

-Jeg liker teknologi, og Rogaland i miniatyr blir en samhandling mellom old-school-miniatyrmodeller og ny teknologi. Her ser du utsikten fra Preikestolen i VR-briller eller vandrer gjennom idylliske Skudenes i dukkehusstørrelse. Du forflyttes i tid og sted, innom slaget i Hafrsfjord og leker deg med industrihistorie fra Sauda, på en og samme ettermiddag.

SKUDENES: En miniatyrmodell av Skudenes er piloten til Rogaland i miniatyr. Denne ble vist fram på Nordic Edge 2019. (Foto: Hilde Garlid, Validé)Eksplosjon av likes
Videojournalisten, programlederen, skuespilleren, jazz-sangeren, designeren og nå gründeren Jorunn Hodne har hatt en pangstart med ideen sin. Den er spredd via Norge Rundt, førstesiden i Aftenbladet, stand på Nordic Edge og den har skapt en eksplosjon av likes i sosiale medier.

Som en Askeladden reiser hun nå rundt og plukker opp nyttige kontakter, mulige leverandører, sprudlende entusiaster og solide supportere og skaffer seg en stor heiagjeng. Over alt er det tommel opp, bidrag av flere ville ideer eller tips om andre gode hjelpere - og hun mener at hun treffer en nerve i folk.

-Etter presse og tv-innslagene har jeg fått henvendelsene fra vanvittig mange, og særlig fra folk som ønsker å bidra med nisje-teknologi eller kunnskap som kan bidra til realiseringen av parken. Det er langt flere enn vi aner som samler eller pusler med miniatyrting, sier hun.

I pur glede har også Sandnes kommune blinket ut en tomt ved kaien på Lauvvik; porten til Lysefjorden, som en mulig lokasjon for bygg og park som skal romme et instant-Rogaland. Lokale arkitekter har like raskt og entusiastisk meldt seg på.

-Vi kan her lykkes med bærekraftig nær-turisme samtidig som det er en type mer-turisme - men uten CO2-utslipp, sier Hodne.

HJEMME HOS: Jorunn Hodne har alltid likt å putle med små ting, men da hun la ut et dukkehus som kopi av sitt eget hjem, eksploderte interessen i sosiale medier. (Foto: Helle Navratil)Stavangers kuleste taklampe
Det hele startet med et 70-talls, meget enkelt dukkehus som Hodne kjøpte for en 100-lapp på Gjenbruken. I løpet av noen lekne kvelder og kreative helger ble dukkehuset innredet som en komplett kopi av Hodnes eget hjem.

-Jeg liker å lage disse småtingene selv av alt slags materiale; ikke kjøpe miniatyrene. Dukkehuset skulle i seg selv fungere som en lampe. Det var forutsetningen for at jeg fikk lov å dra huset med meg hjem. Jeg har siden fått 3D-printet helfigurer av meg selv og plassert meg selv inn i rommene, ler Hodne.

Det kunne endt der, som Stavangers kuleste, hjemmelagede taklampe. Men som så mange andre fotograferte Hodne sitt eget verk, la det ut i sosiale medier, og poff – 600 likes på 5 minutter. Så banket NRK på miniatyrdøren og Norge Rundt tok turen innom.

Hodne stod ved et yrkesmessig veiskille. TV-Vest-karrieren var avsluttet i 2009. Eksamen i jazz-sang var bestått på UiS og turnéene med bandet tæret på økonomien. I stedet for å gå inn i lampebransjen, festet Hodne blikket på stjernene. Hvorfor ikke gjøre Rogaland større, og verden litt mindre for alle dem som kommer hit for å oppleve Preikestolen eller Kjerag?

3D-HELFIGUR: Å leke med størrelser, smått blir stort og stort blir smått, er en fascinerende ting. Rogaland i miniatyr vil bruke teknologi for å utfordre denne leken. 3D-printing av mennesker, er bare én av mange ideer. (Foto: Helle Navratil)


Miniparkturné
Hodne har fått økonomisk bistand av Innovasjon Norge til markedsavklaring og Rogaland fylkeskommune har gitt reisestøtte for å hente lærdom og kontakter i andre miniatyrparker i Europa. Dem er det mange av, og noen av dem er riktig gamle.

En klassiker for norske familier er Legoland, men verdens største er Wunderland i Hamburg og den nyeste er i New York. Besøkstallene til disse europeiske parkene er i millionklassen, men både hjemmemarkedet og «verdens-ende-lokasjon» tilsier at Rogaland i miniatyr ikke kan bygge et fundament utelukkende på egen befolkning eller tilfeldig gjennomstrømming av gjester. Vel kan vi gi cruiseturister noen «instant-moments» av Rogaland og anledning til å ta noen fake-selfies sammen med Tom Cruise klamrende til Preikestolen, men det må kraftigere kost til skal besøkende komme reisende til Rogaland for å besøke et mini-Rogaland.

-Parken skal vel så mye være et opplevelsessenter for folk som bor i Rogaland, som for travle cruiseturister. Et mål er å gi innbyggerne i Rogaland eierskap til miniatyrparken lenge før åpningsdagen. Det gjør vi med konkurranser via lokalavisene og at innbyggere, og lokalpolitikere, stemmer fram de attraksjonene de ønsker skal vise igjen i parken, sier Hodne.

Forretningsmodellen er at de samme 23 kommunene som sanker entusiasme for sine trollpikker, historiske tun eller brobyggingskunst skal betale for byggingen av modellene, i miniatyr eller virtuelt, til parken.

-Det blir en stor fylkesdugnad fra folk, myndigheter, næringsliv, turistforening, organisasjoner og frivillige som ønsker å gjøre sine attraksjoner kjent. Sammen setter vi natur, opplevelser og historie som gjør Rogaland mer attraktiv. Det er så mye vi ikke vet om vårt nærmeste ferieland. Undervisningsopplegg vil gå hånd i hånd med lek og underholdning. Vi kan ha fysiske aktiviteter i fiktiv natur, og vi kan lage samlerutstillinger som gjør parken verd å besøke helg etter helg. Og alle lager sine egen «bucket-list» over de attraksjonene de ønsker å besøke «in realtime», sier Hodne.

Hun tror heller ikke det blir vanskelig å få varmet opp patriotismen i lokalt næringsliv og blant politikerne når først innbyggerne har stemt fram sine favoritter.

Og bidragsytere til å fysiske bygge, innrede og skape innholdet i parken, er hun aller minst bekymret for. Hun har en hel bok med navn og tips fra folk som sier de gjerne blir med på leken.